ЛУКА ПЕТРОВИЋ: Нећемо запошљавати полтроне и послушнике!

Петровић је у интервјуу Срни најавио да ће већ сљедеће седмице у Требиње доћи француски инвеститор који има намјеру да отвори текстилну фабрику која би запошљавала око 150 радника, док ће први пут градска администрација пружити прилику лицима са бироа да дођу до запослења и то пријавом на јавни оглас за самозапошљавање при чему ће им бити обезбијеђена сва неопходна помоћ.

Он је навео да ће се ускоро састати и са предсједником Концерна „Свислајон Таково“ Родољубом Драшковићем, који је, како каже, најважнији инвеститор у Требињу и који ће у новој Градској управи имати безрезервну подршку у свим развојним плановима.

Уз нове производне погоне, градоначелник Требиња најавио је и реализацију капиталних инвестиција, а као једну од најважнијих навео је изградњу градске обилазнице чија је вриједност процијењена на око 25 милиона КМ.

„Изградња ове обилазнице требала би да почне крајем наредне, односно почетком 2018. године, а радови би требало да трају до три године“, појаснио је Петровић, додајући да до првих грађевинских радова треба измијенити урбанистички план, ријешити имовинско-правне односе, обезбиједити финансијску конструкцију…

Говорећи и о другим плановима значајним за развој Требиња, Петровић је истакао да је већ дао налог Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности да организује аграрни фонд, док од надлежних из области туризма, за почетак, очекује да организују правичну регистрацију туристичких водича и туристичких капацитета, што ће отворити могућност за нова радна мјеста у области туристичких инспектора.

Он је рекао да од директора свих градских установа које зарађују новац очекује позитиван биланс, у супротном биће смијењени, јер је новца за њихово субвенционисање све мање.

Зато ће, каже он, градска власт помоћи лицима, њих око 3.000, који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање и активно траже посао.

„У наредној календарској години биће објављен јавни позив за пријављивање за самозапошљавање. Ми ћемо им помоћи у документацији, давању оруђа у руке, пласману производа или услуга“, навео је Петровић.

У фокусу градоначелникових интересовања за помоћ је породица. Петровић истиче да ће значајну улогу у посредовању између становништва и градске власти имати мјесне заједнице чији ће представници до краја марта 2017. године ући у сваку кућу и прикупити њихове захтјеве.

„Градска управа ће им помоћи на разне начине – од рјешавања инфраструктурних питања, асфалта, расвјете, канализације, водовода, обнове кућа до помоћи у лијечењу, смјештају у домове, бањских лијечења, субвенција у лијековима, социјалних давања, али и стварању могућности за запослење“, каже Петровић.

Он је појаснио да је већ сачињен критеријум према којем ће за државни посао моћи да аплицира породица чија су примања по члану мања од 300 КМ, а у зависности од броја таквих породица, могуће је и да тај критеријум буде смањен на 200 КМ.

Петровић у интервјуу Срни наглашава да се његов рад неће заснивати на лажно пројектованим буџетима, нереалним жељама и лажима, као што је то радила претходна власт, већ ће пред грађане изаћи са истином ма колико она била тешка, јер се то, како каже, очекује од одговорних људи.

Тренутно, каже Петровић, истина у Градској управи је више него јасна – за 92 радника Градске управе власт која их је запослила није планирала трошкове личних примања, због чега су упитне њихове плате за новембар и децембар.

На питање како су до сада њима исплаћиване плате, Петровић је рекао да је у протекле четири године буџет сваке године „прихрањиван“ са око три милиона КМ од продаје имовине свих грађана Требиња и тај новац је, умјесто у инвестиције, ишао на конто личних расхода.

Уколико не буде новца, истиче Петровић, биће проведен интерни конкурс у сваком од седам градских одјељења који ће показати вишак радне снаге, чиме ће престати да постоје измишљена радна мјеста.

Прегломазна администрација присилила је новог градоначелника да забрани запошљавања у свим градским установама и предузећима, али он каже да то не значи да се грађани неће запошљавати.

Он је рекао да је један од његових приоритета проналажење квалитетног кадра, а не послушника, као што је био случај у градској администрацији у претходне четири године.

„Тражићемо људе са ставом. Нећемо послушнике и полтроне, већ кадар који нас једини може спасити. Опредијелио сам се за вриједне људе који ће да доприносе развоју града“, истакао је Петровић.

Са новим кадром покушаће, каже он, да оствари и успјешнику сарадњу са Бањалуком и Београдом, а плану већ има и оживљавање Савеза општина и градова источне Херцеговине.

Петровић је поручио да су коначно, након четири године, врата Градске управе широм отворена за представнике свих републичких и других институција, најављујући да ће им упутити званичан допис да до Нове године дођу у прву радну посјету Требињу.

ИЗВОР: Срна

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.