OTKRIVAMO: Tajna Trampove pobjede i Obamine „propasti“

Vijest dana je svakao pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako je bila neočekivana ostatku svijeta, nama je bila očekivana budući da je poučen iskustvom vođenja kampanje u nekim drugim dijelovima planete, Tramp isto primjenio u svojoj. Naime, Donald je koristio moderan oblik kampanje i uspio do nogu potući kandidata protivničkog tabora.

Kao prvo, uvidio je stvarne potrebe naroda, napravio spisak prioriteta i uz armiju vrlih saradnika koji su činili TIM, napravio plan i program vođenja kampanje. Suština je bila da se u kampanji obiđu plemena starosjedilaca, razgovara sa poglavicama plemenskih grupa, saslušaju njihovi problemi i iznesu konkretni prijedlozi za njihovo rješavanje. Nije se libio da iznese svoje ideje kojim namjerava preporoditi dijelove države koji se nalaze u zapuštenom stanju.

Prvo što je prezentovao bila je namjera da već prije izbora izvrši rekonstrukciju oronulog magistralnog puta DžeksonvilNju Orleans koji je napravljen još u vrijeme predsjednika Kartera i od tada je samo djelimično krpljen u godinama kada su održavani predsjednički izbori. Za potrebe izvođenja radova angažovao je kompletnu mehanizaciju Dženeral Motorsa. Sve je pompezno prenijela vodeća medijska kuća CNN u svojim informativnim emisijama.

Obećao je nastavak izgradnje obilaznice oko Indianopolisa, te postavljanje velikog broja pratećih objekata koji će putnicima namjernicima biti interesantni. Njihova pozitivna iskustva bi mogla privući još veći broj znatiželjnika koji svojim očima žele vidjeti objekat čiji je naziv – turističko guvno (još nije jasno kako će to izgledati i funkcionisati, ali su radovi na projektu uveliko u toku, baš kao i rekonstrukcija pomenutog puta DžeksonvilNju Orleansons). Dobra taktika se ogledala u planu o izgradnji hidroelektrane na rijeci Misisipi (Upper Horizons of Mississipi), zapošljavanja velikog broja radnika u Tenesiju, Alabami i Arkanzasu, te vješto izbjegavanje priče o izgradnji aerodroma Portland i turističkog naselja Ričmond Resort. Uz sve navedeno, TIM Donalda Trampa je već u predizbornim mjesecima stvorio preduslove za razvoj poljoprivrede u krševitom kanjonu rijeke Kolorado doniranjem značajnih količina sjemenske krtole i stajskog đubriva.

Rezultati izbora su pokazali da je kampanju vodio u pravom smjeru i tačno osjetio puls nacije. Međutim, vrijeme koje dolazi sa sobom donosi izazove. Naciji za sada ostaje nepoznato da li je Trampov prethodnik Barak Obama prije iseljenja, a kako to red nalaže, okrečio Ovalni kabinet, šta će se desiti sa nagomilanom administracijom koju je ostavio iza sebe te kako će riještiti zavrzlamu sa oko 3000 ugovora na određeno i neodređeno vrijeme . Taj problem bi vjerovatno rado riješio po uzoru na svoje prethodnike, tako što ne bi dijelio otkaze, ali sada je već problem tehničke prirode. Jednostavno nema mjesta u Bijeloj kući! Da li će ipak biti primoran da daje otkaze ili će izmisliti nešto drugo, saznaćemo u narednim danima i mjesecima. Mi imamo nekoliko konkretnih prijedloga, a za što će se Donald odlučiti ne znamo.

Jedan od njih je ojačavanje temelja zgrade i zidanje još najmanje 4 sprata kako bi se stvorio novi radni prostor za postojeće i buduće službenike Bijele kuće.

Drugi prijedlog je ojačavanje temelja i zidanje 3 nova sprata uz uvođenje druge i treće smjene, što bi značajno umanjilo opterećenje na nosive zidove i ploče ovog zdanja.

Treći prijedlog je zidanje dva nova sprata i organizacija radnog vremena po četvorobrigadnom sistemu u tri smjene, gdje bi radnici radili četiri i nakon toga imali zaslužena dva neradna dana.

Dakle, Donaldu Trampu neće biti nimalo lako, mada ga još uvijek drma pobjednička euforija. Barak Obama će nastavak političke karijere, a kako običaji Sjedinjenih Država nalažu za poraženog kandidata, nastaviti u nekoj od zajedničkih institucija SAD-a ili kao ambasador u Ujedinjenm Nacijama.

Dragi Indijanci, Meksikanci, Portorikanci, Crni, Bijeli i ostali, želimo Vam puno sreće i blagodeti u godinama koje dolaze.

Nadajte se da nećete završiti kao Monika Levinski.

Leutar.Net


(Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži. Njegova svrha je ukazivanje na negativne trendove u društvu i iskren i neobavezujući pokušaj uticaja na njihovo ispravljanje)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.