Izlet u djetinjstvo

Prosto je fascinantno kako samo jedna najobičnija dječija pjesmica može izazvati jaku emociju i probuditi u zadnje dvije decenije toliko nepoželjnu nostalgiju. Na ovom mjestu vas podsjećamo na obaveznu „lektiru“ svih onih rođenih sedamdesetih, pa i osamdesetih godina prošlog vijeka – „Zakleo se Bumbar“ – u izvođenju Branislava Milićevića, daleko poznatijeg pod imenom Branko Kockica.

Kako rekosmo, u ovim krajevima nostalgija je uglavnom postala subverzivan element i na sam pomen nostalgije mnogi će odmah pomisliti na jugonostalgiju. Nije to (samo) jugonostalgija, ali je istina da je ljudsko biće, kako bi to danas rekli – po DEFAULT-u sjetno i čežnjivo. To je nostalgija za nekim dijelovima bivšeg sistema koji danas ne postoje i nisu usko vezani za neku ideologiju.

Činjenica je da se tada djeci sistematski posvećivalo mnogo više pažnje. Svi se sjećamo emisija Branka Kockice, ali tu su bili i „stripovi ispid klupe“ Blek Stena, Zagor, Teks Viler, kapetan Miki… Od njih smo mogli naučiti šta je dobro, a šta je loše. Ko je šta izabrao, to je subjektivna stvar, ali je akcenat bio na promovisanju pozitivnih vrijednosti. Postojala je dobra namjera.

Danas djeca slabo poznaju pjesmice prolagođene svom uzrastu, ali su veoma dobro upućena u stvaralačke opuse Cakane, Cecane, Mikane, Jelene… (Zamislite djevojčicu od možda 6-7 godina koja sa drugaricama na bregovačkom bazenu pjevuši hit „Subota je dan za alkohol“). Umjesto stripova u kojima junaci žrtvuju sebe za opšte dobro, brane slabije od jakih i zlih, gledaju crtiće u kojima su borci za pravdu neki neprirodni monstrumi ili čak „pozitivne“ vještice (???), a nas su učili da su one zle? I to sve prate na malim ekranima u emisijama nacionalnih TV operatera?

U današnje vrijeme modernih tehnologija koje mogu donijeti mnogo dobrih, ali i loših stvari, predlažemo roditeljima da odvoje vremena za svoju dječicu i zajedno sa njima naprave izlet u sopstveno djetinjstvo i pokažu im svoje idole. Branko Kockica još uvijek rijetku djecu pozdravlja sa TATARATIRA uz megahit naših djetinjstava…

Leutar.Net

 33 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.