Откази у Трендтекс-у за још 38 радница

Управа предузећа “Трендтекс” – Пословна јединица Требиње данас је подијелила још 38 радних књижица радницама на неодређено вријеме, које неоправдано нису долазиле протеклих дана на посао упркос позиву послодавца.

У саопштењу Управе предузећа наводи се да у овој пословној јединици “Трендтекса” тренутно раде 42 радника, док већ 10 дана не ради њих 75, од којих је 40 са уговорима о раду на неодређено вријеме, који су након три неоправдана изостанка стекли услове за отказ.

Директор предузећа Сенка Старчевић у саопштењу наводи да жели да настави са производњом у Требињу и да је прошири јер посла има за много већи број радника.

“То није могуће ако се не извршавају планови производње, не поштују рокови купаца или не постиже захтијевани квалитет. Ми смо и даље отворени за проширење производње и за сарадњу са свим радницима који хоће и могу да раде по правилима тржишта и актима послодавца”, наводи Старчевићева.

У саопштењу се подсјећа да је 16. октобра истекао рок на који је био закључен Уговор о раду на одређено са 37 радница, те да са њих 12 нису продужени уговори јер су имали лош радни учинак.

“Право је послодавца да продужи или не продужи уговор о раду, чак и без икаквог образложења. Наш интерес је да ради што више радника у пословници у Требињу, што смо у неколико наврата и јавно истицали, али радници морају поштовати нормативе, односно остваривати радни учинак и продуктивност који гарантује испуњење пословног плана, рокова и квалитета производа који нам постављају страни купци”, наводи се у саопштењу.

Из Управе напомињу да су уговори о раду на одређено требали бити продужени за 25 радника који су имали такве уговоре, али су они и један број радника који су имали уговоре о раду на неодређено обуставили рад, солидаришући се са 12 радника којима су уговори истекли, а нису продужени.

Старчевићева напомиње да је на вријеме, још 21. октобра, свим радницама које нису долазиле на посао упутила писано упозорење у коме им је оставила рок од осам дана да се изјасне о узроцима обуставе рад.

“У првој седмици обуставе рада производња је била доведена у питање, али смо реаговали брзо и дио посла смо пребацили у наше погоне у Билећи и Добоју и тако спасили уговор – наруџбу од ино-купаца”, истиче се у саопштењу.

Раднице “Трендтекса” кажу да је управа само позивала запослене да се врате у производњу, не желећи да испуни њихове услове – да имају један слободан радни дан, да буде осмочасовно радно вријеме, минималан топли оброк и пристојна плата.

Гордана Руњевац, која је данас подигла радну књижицу из “Трендтекса”, рекла је новинарима да Управа нема слуха за проблеме у производњи.

“Нама се нуди само да радимо, па шта нам дају. Норма је стално повећавана, па је са 80 комбинезона колика је била на почетку подигнута на 220 комбинезона у једној производној линији са 22 радника. Свака жена би требало да ради по 10 часова дневно и викендом”, навела је Руњевац.

Раднице тврде да су њихови проблеми почели након што је инспекција рада утврдила одређене неправилности у “Трендтексу”, те да нису успјели да постигну договор са послодавцем.

“Оптужени смо да смо ишли у инспекцију рада да пријавимо неправилности. Првих 20 отказа била је свима опомена послодавца да треба да радимо по њиховом или да идемо кући”, тврди Руњевац.

 24 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.