Да ли је готово са новим инвестицијама концерна SWISSLION у Херцеговини?

Данас се у медијима појавило отворено писмо власника концерна SWISSLION, господина Родољуба Драшковића, упућено новом градоначелнику Луки Петровићу. Какву праву поруку оно носи знаћемо у наредном периоду, али на први поглед оставља могућност одређених претпоставки које нису повољне по Требиње и Херцеговину.

Свједоци смо опште кризе у друштву на свим нивоима, па тако и материјалне гдје је велики број становника приморан да ради све могуће послове да би остварили елементарне услове за егзистенцију својих породица. Евидентан је рад на црно, плате се исплаћују једним дијелом на нивоу минималца са припадајућим обавезама, док се други дио доставља у ковертама. Тиме се наноси директна штета држави и запосленом чији рад неће бити правилно вреднован на основу реалних примања и утицаће на висину зарађене пензије.

Наши људи су карактеристични по томе да „у сваком јајету траже длаку“, док благо речено, ћутке гутају тоне фекалија и при томе не предузимају ништа друго осим што причају себи у браду, а на будућност гледају по систему – од данас до сјутра. Тако је често на удару и власник концерна SWISSLION Родољуб Драшковић. Без обзира на све приче „локалне дипломатије“, мора се констатовати да је он један од ријетких који није распродао приватизовано и оставио раднике на цједилу. Велики је број „бизнисмена“ који су преузели предратне гиганте, свјесно их уништили, направили стамбене зграде, распродали станове и отишли са вишеструко увећаним капиталом. То је само један од примјера.

SWISSLION је гигант која запошљава велики број радника који у њему остварују егзистенцију за своје породице и слободно се може назвати главним фактором који одржава социјални мир у граду и регији. Плате и доприноси се већ годинама исплаћују без дана кашњења, што је можда јединствен примјер за фирму која је пореузела обавезе након успјешно проведене приватизације. Уз то, SWISSLION је био носилац многих пројеката у којима је била ангажована цјелокупна грађевинска оператива Требиња и околине.

Из текста који преносимо у цјелини, може се закључити да је господин Родољуб Драшковић одлучио да обустави све планиране инвестиције и посвети се новим у сусједним државама. Шта га је нагнало на то, какве ће посљедице бити по Требиње и регију, остаје да видимо у наредном периоду. Сигурно да би у будућим данима било мудро имати коректан однос са обећаним привредницима из Србије који ће доћи и, на обострано задовољство, улагати свој капитал у привредни развој нашег града. До тада, чувајмо оно што имамо.

Отворено писмо Родољуба Драшковића градоначелнику Луки Петровићу

„Поштована Господо,

Честитам Вам на оствареној убједљивој побједи на локалним изборима Општине Требиње.

Радују ме Ваши остварени изборни резултати и вјерујем да ћу имати разлог за радост сваке наредне године Вашим успјесима у привредном, економском и социјалном развоју, не само града Требиња, него и цијеле Херцеговине.

Вјерујем, ДА ЋЕТЕ успјешно у континуитету обезбјеђивати изворе финансирања инвестиционог развоја града Требиња.

Та вјера је заснована на чињеницама, ДА СТЕ политички зрели, ДА ИМАТЕ дефинисан програм привредног раста и развоја, ДА ЋЕТЕ обезбједити инвеститоре и ДА ЋЕТЕ већ наредне године, заједно са Владом Републике Српске, отварати градилишта и остварити привредни раст и развој, како Требиња, тако и Херцеговине, јер је у Вашим рукама политичка моћ, власт, капитал, а све то заједно чини јаку основу за трајни привредни, економски и социјални успон Херцеговине.

Вјерујем, ДА ЋЕТЕ у Јавном сектору привреде, остварити привредни амбијент, који ће доносити добит и исту инвестирати у пројекте које сте ВИ дефинисали.

Вјерујем, ДА ЋЕТЕ успоставити здраве партнерске односе са привредницима из реалног сектора привреде Требиња и цијеле Херцеговине и ДА ЋЕТЕ обезбједити услове за развој њихове дјелатности и њихових Предузећа, што подразумијева, ДА ЋЕТЕ створити привредни и тржишни амбијент, који ће привући нове инвеститоре.

Не вјерујем, да ћете остати на празним обећањима, већ напротив, да ћете реализовати пројекте капиталних инвестиција, инфраструктуре града, саобраћајне инфраструктуре и друге пројекте, које сте дефинисали и саопштили грађанима Херцеговине у току изборне кампање.

Вјерујем, да ће ова изборна побједа, надвладати личне интересе у корист интереса народа Херцеговине.

Радећи у Требињу, схватио сам да су Херцеговци поштени, вриједни и људи који знају да раде, који желе да зарађују и да им је рад адекватно плаћен. Не желе измишљена радна мјеста по Општинским службама. Јавним установама и предузећима, не желе формална политичка запошљавања и социјална давања, на шта су били принуђени у претходним временима.

Саопштавам Вам, да сам успјешно у Требињу, реализовао свој четворогодишњи план развоја Пословног система „Swisslion Takovo“, изградњом четири фабричка погона (три у Требињу и један у Невесињу), да сам ревитализовао „Индустрију алата“, да сам обезбједио и развио дјелатности у „ИАТ Стандард“, да сам обезбједио развој Малопродаје, Велепродаје и Дистрибутивне мреже, на тржишту цијеле Босне и Херцеговине.

Сва моја Предузећа успјешно послују, остварују добит и остварену добит реинвестирају у нове развојне пројекте.

Ја Вам гарантујем, да ће моја Предузећа успјешно пословати, остваривати добит и ту добит инвестирати у Херцеговину, као и у претходним годинама.

Реализовао сам у Требињу све планиране Привредне инвестиције. У наредне четири године радићу на пројектима развоја привредних предузећа Пословног система „Swisslion Takova“ у Србији, Македонији и Црној Гори.

Намјера ми је, да Вам презентирам реализоване инвестиције на „Граду Сунца“ и да Вам предам документацију, како би Ви наставили континуитет, јер сам дубоко увјерен, да је „Град Сунца“ капитална инвестиција, не само за Требиње, већ за цијелу Херцеогивну.

У „Град Сунца“ сам инвестирао више од 10 милиона конвертибилних марака, што је потврда мог дубоког убјеђења да је ова инвестиција ИНВЕСТИЦИЈА ОД ОПШТЕГ ДРУШТВЕНОГ ИНТЕРЕСА за развој Требиња и цијеле Херцеговине.

Реализовану инвестицију у „Град Сунца“ сматрајте ТРАЈНОМ ЗАДУЖБИНОМ граду Требињу, од мене лично и од Пословног система „Swisslion Takovo“ !

Тешко ми пада чињеница, да због обавеза према Пословном систему „Swisslion Takovo“, нећу бити у могућности да са Вама максимално радим, као што сам радио у претходном времену.

Од мене лично, имате пуну подршку и помоћ, уколико Вам иста буде била потребна! Желим Вам, пуне руке посла, успјешан мандат и да Вас срећа прати на добробит цијеле Херцеговине!“

ЛЕУТАР:НЕТ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.