Појачане набавке у изборним годинама

У протекле четири и по године институције у Босни и Херцеговини (БиХ) су потрошиле скоро седам милијарди КМ за набавку роба, услуга и радова. Скоро трећина новца је потрошена кроз јавне набавке у електропривредним предузећима, термоелектранама и рудницима, као и осталим предузећима електроенергетског сектора.

Већи дио новца је отишао на рударску механизацију, гориво и електричну енергију, али дио новца је отишао и на алкохол, сухомеснати и слатки програм.

Ови су подаци преузети из Службених новина БиХ у којима се објављује већина јавних набавки проведених отвореним и преговарачким поступком са објавом података, али објављивање набавки проведених нпр. конкурентским захтјевом или директним споразумом није обавезно. Податке су обрадили новинари Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) и објавили их у лако претраживој бази података.

Највише новца – нешто преко милијарду КМ – потрошила је „Електропривреда Босне и Херцеговине“, заједно са својим зависним друштвима – рудницима и термоелектранама. „Електропривреда Републике Српске“, заједно са својим рудницима и термоелектранама, потрошила је мало мање од 733 милиона КМ. „Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне“ је у поменутом периоду потрошила 425,5 милиона КМ, купујући између осталог електричну енергију, будући да ово предузеће нема довољно властите производње.

У четири и по године склопљено је преко 7.000 уговора, а највише послова добиле су фирме: „Elnos BL“ и „Nestro Petrol“ из Бање Луке, „Treasure“ из Зенице и „Tremoelektro“ из Брчког. С друге стране, нека предузећа су имала мањи број уговора, али су била вриједнија с обзиром на постигнуту цијену, као што је случај са „Руднапом“ из Бање Луке. Ова фирма је на основу два уговора остварила приход од 212,2 милиона КМ, послујући са „Електропривредом ХЗХБ“.

Највише новца у енергетском сектору добиле су фирме из Сарајева и Бање Луке. Потом слиједе градови у којима су или чијој околини се налазе енергетска постројења и рудници: Мостар, Зеница, Тузла, Бијељина, Гацко, Лукавац.

Анализа прикупљених података показује да јавна електроенергетска предузећа пуно више новца кроз јавне набавке троше у изборним годинама. Тако је, рецимо, 2012. године, када су одржани локални избори, потрошено 640,8 милиона марака, а наредне године 388,8 милиона КМ. Годину послије, када су одржани општи избори, потрошено је 524,3 милиона КМ.

ИЗВОР: CIN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.