Дјеци политичара фотеље, осталима улица

БАЊАЛУКА, Бојан Ђокић, син министра индустрије, енергетике и рударства РС и предсједника Социјалистичке партије Петра Ђокића, именован је за директора Радне јединице „Пошта Српске“ у Брчко дистрикту. Бојан Ђокић је само последњи у низу примјера запошљавања дјеце политичара и функционера у јавном сектору Републике Српске која грца под теретом плаћања из буџета око 80 хиљада радника или једне трећине свих запослених у РС. Директорица „Пошта“ Јасминка Кривокућа потврдила је да је Ђокић именован на ту функцију. Она је појаснила да руководиоце радних јединица не именује управа, већ Надзорни одбор предузећа. НО је, како је рекла, смијенио претходног директора 15. јула и на његово мјесто именовао Ђокића.

„Он је именован у складу са Законом о јавним предузећима и Законом о привредним друштвима без конкурса који по тим законима није обавезан“, рекла је Кривокућа и појаснила да се директори РЈ именују на неограничен период, одосно њихов мандат није временски условљевен. Ђокић до сада није радио у „Поштама Српске“, а на ову позицију је дошао након што је НО донио одлуку да смјени претходног директора због „боље организације процеса рада“. Кривокућа се правда да Ђокић није једини именован и да су у јулу замијењени и директори у радним јединицама „Пошта“ у Приједору, Требињу, Поштанско-саобраћајном центру у Бањалуци, те Сокоцу.

Међутим, Ђокићево запошљавање у јавном предузећу није усамљен случај у РС.

Прије Ђокића, своју дјецу у удобне фотеље у јавним предузећима и институцијама „смјестили“ су и многи други представници власти РС. Велико негодовање јавности недавно је изазвало запошљавње снахе предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића. Чубриловићева снаха, Оља Чубриловић, примљена је на мјесто педагога у основној школи „Алекса Шантић“ у Бањалуци, иако је била међу кандидатима са најгорим просјеком оцјена, али је добила највише бодова за интервју и тест и тако оставила иза себе кандидате са далеко већим просјеком. Због сумњи у бројне нерегуларности током процеса селекције кандидата реаговала је другопласирана кандидаткиња Зорица Сејмановић, која је написала отворено писмо у којем је упозорила да није прошла јер није имала „звучно презиме“. Она је на конкурсу имала најбољи просјек оцјена са факултета (9,57). Међутим, бура је трајала свега неколико дана, надлежне институције су утврдиле да није било незаконитости приликом избора Чубриловићеве која је данас и званично запослена као педагог у ОШ „Алекса Шантић“.

Поред Ђокића и Чубриловића за запошљавање дјеце и остале родбине побринули су се и други водећи политичари.

Кћерка предсједника РС Горица Додик 2011. године запослена је у кабинету Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС. Предсједников син Игор Додик није запослен у државним институцијама, али се много прашине подигло када је Игору, односно његовој фирми „Fruit eco“, Инвестиционо-развојна банка РС одобрила кредит од три милиона КМ, док је премијер РС био Милорад Додик, који је по закону истовремено био и предсједник великог кредитног одбора ИРБ-а.

У овом предузећу од прошле године ради и Сања Радојичић, супруга бившег предсједника Народне скупштине РС и новоизабраног градоначелника Бањалуке Игора Радојичића. Она је из Министарства финансија прешла у „Електропренос“. Плате у јавном сектору очито нису толико велике како се сматра у јавности, јер дјеца предсједника, премијера и министара РС имају и споствене фирме. Осим фирме „Fruit eco“ Игор је са сестром Горицом 2014. године основао предузеће „Global Liberty“ за трговину на велико дрветом, грађевинским материјалом, санитарном опремом, те за увоз и извоз. Горица је ове године са кумом Нином Шкрбић, кћерком бившег министра здравља РС Ранка Шкрбића, отворила апотеку „Греен Лине“, али су је након само неколико мјесеци продали „Мојој апотеци“. Сопствени бизнис је покренуо и Филип Цвијановић, премијеркин син, и са Милошем Крчмаром ове године основао фирму „ПИЛОН“.

Веома активни по питању запошљавања своје дјеце били су и други високи функционери РС.

Бивши министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић запослио је сина Александра у Амбасаду БиХ у Србији, а посланик у Парламенту БиХ Душанка Мајкић сина у Пореску управу РС. Недавно ухапшена, а тренутно у кућном притвору, Снежана Вујнић запослила је сина Марка у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске у којој је она генерални директор.

ИЗВОР: CAPITAL

 

 51 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.