БиХ дала зелено свјетло легализацији медицинског канабиса

Почетком 2016. године Вијеће министара Босне и Херцеговине формирало је Експертну радну групу која би требала дати мишљење о оправданости медицинске употребе канабиса у нашој земљи. Како сазнаје Клиx.ба, радна група ВМБиХ коначно је дала зелено свјетло.

Крајем 2015. године, Комора магистара фармације Федерације БиХ Министарству цивилних послова и Министарству сигурности БиХ упутила је иницијативу за легализацију медицинског канабиса. Према ријечима предсједнице Коморе Захиде Бинакај, експерти су властима дали потврдну оцјену оправданости контролисане медицинске употребе канабиса.

„Што се тиче Комисије која је формирало Вијеће министара Босне и Херцеговине, а на иницијативу Коморе магистара фармације Федерације БиХ, она је завршила свој дио посла и дала је зелено свјетло да се иде у даљу процедуру легализације“, казала је Бинакај.

Она подсјећа да је комисија била сачињена од стручњака из различитих области – фармацеута, љекара, психолога и правника из оба бх. ентитета и Брчко Дистрикта, те да су се сви усагласили да је кориштење канабиса у медицинске сврхе добра ствар, наравно – уз јасно одређене индикације.

„Што се тиче даље процедуре, сада слиједи Министарство сигурности Босне и Херцеговине које би требало покренути промјену законске регулативе која се дотиче промета наркотицима“, додала је Бинакај која је оптимистична јер сматра да је притисак пацијената и јавности довољно висок тако да би процес промјене закона могао трајати краће него што је уобичајено за бх. политичке услове.

Незванично, Министарство сигурности БиХ сада би требало предложити измјену Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога, а вјероватно и дио закона који се односи на рад Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, која је одговорна за област лијекова и медицинских средстава који се производе и употребљавају у нашој земљи.

Агенција сама може предлагати доношења и измјене законских прописа из области лијекова и медицинских средстава. Такођер, могућа је измјена Закон о лијековима и медицинским средствима на државном нивоу.

Медицински канабис, једном када се закон прилагоди његовој легалној промјени, користит ће пацијенти са малигним обољењима, они који имају ХИВ/АИДС, мултиплу склерозу и обољели од појединих облика епилепсије.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.