Zloupotreba djece u predizborne svrhe

Političke stranke u ovoj kampanji zloupotrebljavaju djecu, međutim, kao i mnoge druge stvari i ovo je postalo gotovo prihvatljivo, a to će reći i normalno. Nisam vidjela da je bilo ko ustao protiv javne i otvorene zloupotrebe djece, iako imamo i institucije poput ombudsmana za djecu. Tako se neki novi (maloljetni) politički klinci, odjenuti u dresove sa oslikanim „svojim“ političkim favoritima, skakuću i keze pred licem televizijskih kamera, učestvujući u aktivnostima političkih aktera, koji su ih izabrali.

Mislim da su sve javne ličnosti, čitaj političari, trebale upozoriti svoje stranačke kolege da se ne igraju sa djecom u kampanji. A prije toga trebalo je da sopstvenu djecu sklone sa stranačkih mitinga. Bilo bi manje licemjerno.

Umjesto toga, bilo bi, ako ništa drugo, a ono čestitije, da se zapitaju kakvu budućnost toj djeci nude? Decenijsku stagnaciju, možda i propast, ukoliko na vrijeme ne obuku stranački dres? Ili nam šalju poruku da oni sa našom djecom mogu činiti što im je volja, javno ih ugrožavati, uvlačenjem u predizborne kampanje, dok su njihova ionako zaštićena vrsta, podložna naplatama kroz nanošenje duševne boli.

Ponosna djeca ponosnih roditelja tako odjenuta u stranačke dresove, mašući, stranačkim zastavicama, kupuju ulaznicu za budućnost.

Nude li im istu onu golu egzistenciju, zbog koje se broj prvačića u Republici Srpskoj, u samo jednoj godini smanjio za čak 24 školska odjeljenja. Pretočeno u brojke, oko šesto prvačića ove godine je manje u školskim klupama širom Republike Srpske. Stručnjaci kažu da je kriza učinila svoje, te da je osnovni razlog za stalni pad prirodnog priraštaja strah od „gole egzistencije“.

Karta u jednom pravcu

Nude li im istu onu egzistenciju zbog koje, prema brojnim istraživanjima, čak 70 odsto mladih želi zauvijek otići odavde. Možda su im, zapravo, umjesto stranačkih dresova, u ruke trebali dati pasoše i karte u jednom pravcu, jer bi im sasvim sigurno više koristili, kada bi iz dijaspore slali novac za preživljavanje onih koji su ostali.

Ostajući ovdje samo bi povećali izdvajanja sa biroa za zapošljavanje i postali dodatno opterećenje bremenitom životu ovdašnjih političara.

Očito da su političarima najslađi kad su najmanji, ne traže previše, zadovoljni su loptom i dresom, upravo onim što većina običnih roditelja smrtnika ni u snu ne može da priušti vlastitoj djeci. Mnogi od roditelja jedva će uspjeli ove jeseni, kažu dobri poznavaoci đačkih prilika, da obezbijede udžbenike, pribor, odjeću o obuću za svoje školarce.

Na ostale stvari, događaje, inventivnost u kampanji ne vrijedi trošiti riječi niti vrijeme.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.