Istinit događaj – kako je naš zemljak u Švajcarskoj naplatio osiguranje

Radi se o jednom privatniku (zanatliji), koji je povodom povrede na radu poslao ispunjen formular svom osiguravajućem zavodu, zbog preuzimanje nastalih troškova. Sve ovo se desilo u Švajcarskoj gde se ovaj događaj mogao pročitati u Zuricher Kosmos-u. U tom formularu oštećeni je, na pitanje načina dešavanja te nezgode naveo da je NEPLANIRANO odreagovao u jednom trenutku. Takav iskaz je za SUVI (Švajcarski osiguravajući zavod za privatnike) bio dosta neprecizan, tako da su službenici iz osiguranja zamolili privatnika, da im to malo detaljnije objasni, jer je neophodno za dalje razmatranje…

Zanatlija odgovara na tu molbu sledeće:

„Cijenjene Dame i Gospodo, u odgovaranju na vašu molbu za dobijanje dodatnih informacija mogu vam sljedeće reći:

Kod pitanja 3 u formularu naveo sam neplanirano reagovanje kao uzrok nesreće. Zamolili ste me da Vam to pojasnim, što ovim putem želim da učinim.

Kao što već znate, po zanimanju sam krovopokrivač. Tog kobnog dana nalazio sam se sam na krovu jedne šestospratnice. Kada sam završio sa svojim poslom imao sam 250kg crijepova viška na krovu koje je trebalo snijeti. Pošto nisam imao namjeru da ih u bezbroj navrata nosim stepenicama, odlučio sam da ih stavim u veliku kantu, koja inače služi za dizanje ili spuštanje tereta na visine. Sišao sam na dno i vukao konopac preko role dok nisam digao kantu, koja je bila vezana za isti, na visinu na kojoj mi je trebala. Konopac sam naknadno čvorom vezao i time sam stabilizovao kantu na visini šestog sprata. Nakon toga sam otišao na krov i natovario kantu da bi poslije toga opet sišao dole. Odvezao sam konopac u namjeri da kontrolisano spustim kantu koju sam natovario sa 250kg crijepova. Ako pročitate pitanje broj 11 iz prethodnog formulara, ustanovićete da sam u to vrijeme vagao nekih 75kg.

Veoma iznenađen povodom gubljenja tla pod nogama, izgubio sam „duhovnu prisebnost“ i zaboravio u svoj toj frci da ispustim konopac iz ruku. Mogu reći da u tom trenutku nisam bio pri sebi. Mislim da ovdje ne treba da navodim, da sam velikom brzinom išao prema gore. Otprilike u visini 3. sprata sreo sam se sa kantom (uh).. . Taj susret objašnjava frakturu lobanje i lom ključne kosti. . . Neznatno sporije nastavio sam putanju ka vrhu i tek sam se zaustavio kad su mi vrhovi prstiju upali u rolu koja je označavala najvišu tačku. Bol koji ne mogu da vam opišem je ujedno zadužen za lomljenje 3 prsta i dva nokta.

Mimo svih bolova, ja ne gubim svoju prisebnost i održavam se na konopcu, kojeg ne smijem da ispustim iz ruku ni pod koju cjenu. Kanta, koja je u međuvremenu stigla na cilj, pod jačinom udara izbija i lomi svoje dno. Time dolazi do izpražnjivanja iste… Kao što rekoh u prošlom formularu kod tačke 11, vagao sam 75kg i samim time bio znatno teži od prazne kante u tom trenutku. Kao što već možete da zamislite, počeo je veoma brz silazak.. U visini 3. sprata sam ponovo sreo kantu, ovaj put odozdo dolazeći. Susret koji kao posljedice nosi sljedeće:

1. slomljeni zglobovi na obje noge,
2. lom lijevog koljena
3. ogrebotine po nogama rukama
4. Ovaj put znatno usporen nastavio sam putanju ka dnu, gdje sam pri prizemljivanju na izlomljene crijepove slomio 3 pršljena, bol koji nisam ni registrovao…

Dok sam tako ležao dole, sav izlomljen na izlomljenim crijepovima i posmatrao kantu koja je bez dna visila na visini šestog sprata, ostao sam ponovo bez svoje „duhovne prisutnosti“ i pustio sam konopac. Ovaj put je kanta bez ikakvih zastoja krenula ka meni i izbila mi 3 zuba i slomila nos..

Veoma mi je žao zbog svega ovoga i nadam se da sam vam ovim olakšao buduće razmatranje. U slučaju da vam nedostaju precizniji detalji, spreman sam da vam stojim na raspolaganju.“

LEUTAR:NET

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.