Kada treba misliti na društvo (i sebe)?

Zamislite rijetko idealnu situaciju:

Mladi bračni par, živi u stanu od 75 m2, ima dvoje djece, jedno u vrtiću, drugo u školi. On zarađuje neto 1.600 KM, ona 1.800 KM. Ukupno 3.400 KM, malo li je. Od troškova imaju auto na leasing oko 400,00 KM (dobro, novo, šta će im polovno), ratu kredita od 500 KM, režije od 300 KM mjesečno. Nakon što sve plate ostaje im 2.200 KM. Neka je potrošačka korpa 1.600 KM i još 200 KM nepredviđenih troškova, ostane im 400 KM mjesečno za ostaviti sa strane. Ne zanimaju ih problemi drugih. Imaju svoj, gotovo idealni svijet. Ne žele se miješati, jer oni su sigurni.

Jednoga dana (nažalost), jedno od njih ostane bez posla. Recimo on. U kućni budžet ulazi 1.600 KM manje, a troškovi su isti. Iz solidnog života i plusa, stvari prelaze u minus od 1.200 KM mjesečno. Mora se rezati na sve strane, zar ne? Počinju porodične trzavice, svađe i šta ti ja znam šta sve ne. Odjednom svijet nije tako idealan. Odjednom ono zbog čega su se drugi bunili postaje i njihova svakodnevnica.

E, sada se postavlja pitanje: Kada treba misliti na druge? Kada imaš ili kada nemaš? Ne štitiš samo druge svojim angažmanom. Štitiš i sebe na neki način, zar ne?

Niko nije imun na probleme koje nosi život. Najmanje na bolest. Zato se trebamo angažovati svi koji imamo sreću da imamo poslove. Ne smijemo biti sebični. Nikad ne znaš kad se i tebi može dogoditi problem. Da bi bilo manje problema, treba urediti društvo na način da bude snažno i da brzo može reagovati kad neki njen član zapadne u probleme. Najmanje što treba su razne pomoći. Najviše što treba je brzo otvaranje novih mogućnosti da se osoba sa početka priče opet zaposli i da uživa u životu. Bez stabilnog i jakog pojedinca, nema stabilne i jake porodice, a onda prema tome ni stabilnog i jakog društva.

Lako je ne miješati se kad imaš i gledati svoje poslove. Šta kad se društvo pokvari do te mjere, pa i tebe dotaknu problemi većine. Treba se angažovati u stvaranju boljeg društva sada i odmah, posebno u zemlji u kojoj postoje sve predispozicije da svi mogu barem dostojanstveno živjeti.

LEUTAR:NET

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.