Mitska civilizacija zbrisana s lica zemlje prije 3.000 godina

Prije više od 3.000 godina zadivljujuća civilizacija koja je u bronzanom dobu bila poznata kao „Morski narod“, Luvijci, i naseljavala istočnu obalu Sredozemnog mora iznenada se suočila sa svojim padom.

Trojanski rat je bio jedan od posljednjih događaja kojima je kulminirao viševejkovni haos u dalekoj istoriji svijeta poznat pod nazivom „Nulti svjetski rat“.

Sva previranja i događaji koji su se dešavali u to doba bili su isprovocirani djelovanjem misteriozne i moćne civilizacije poznate kao „Morski narod“ je jedno od najnovijih istoričarskih nagađanja.

Najnoviju teoriju koja je prouzrokovala raspad bronzanog doba 1200 prije nove ere i Trojanski rat predstavljaju „Novi naučnici“ i tvrde da su luvijski narodi koji su naseljavali obale zapadne Male Azije, tj. Anadolije, udružili ne bi li napali Hetite.

Eberhard Kanger, čelnik udruženja kaže da je u drugom milenijumu prije nove ere glavni jezik u Maloj Aziji bio luvijski.

„Luvijci su bili savremenici mnogo poznatijih civilizacija kao što su Minojska i Mikenska i sa njima su vršili robne razmjene. Na samom zalasku bronzanog doba o grčkoj civilizaciji se gube pisani tragovi, ali Luvijci se i dalje spominju u spisima za taj period koji je trajao narednih petsto godina. Njihovi spisi su otkriveni u 19. vijeku prije minojskih, mikenskih i hetitskih“, kaže Kanger.

U hetitskim spisima nailazimo na podatke da su luvijska plemena 3.200 prije nove ere bila toliko jaka da su mogla da pokore carstvo. U egipatskim spisima se spominje osvajanje Kipra i Sirije od strane „Morskog naroda“, a istoričari su sve više ubijeđeni da se zapravo radilo o Luvijcima.

Napadači su spaljivali palate i tvrđave i uspjeli da u potpunosti unište Hetitsku civilizaciju. Njihova vladavina je tad obuhvatala teritoriju od Sjeverne Grčke do Libana. Nedogo zatim, mikenski kraljevi su se udružili da bi uništili Luvijce koji nisu bili u stanju da odbrane ogromnu teritoriju koju su osvojili. Mikenska vojska je osnovala veliku pomorsku flotu koja je s uspjehom napadala i osvajala luke širom Male Azije. Završni udarac Luvijcima bio je Trojanski rat, koji ih je potpuno izbrisao. Ova pobjeda je ujedno označila i sunovrat Mikene, koji je uslijedio nedugo zatim.

Iako su mnogi istoričari zastupnici ove teorije, ima i onih koji se sa njom ne slažu. Da bi u potpunosti mogli da dokažu ovu teoriju naučnicima je potrebno da na području Anadolije pronađu materijalne tragove postojanja Luvijske civilizacije koji podrazumijevaju arheološke ostatke, piše Dejli mejl.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.