BiH se pridružila osmom setu sankcija EU protiv Rusije

Bosna i Hercegovina je među državama koje su se pridružile najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, zbog napada te države na Ukrajinu.

„Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, objavio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Bosna i Hercegovina je među državama koje su se pridružile najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, zbog agresije te države na Ukrajinu.

Vijeće Evropske unije je 6. oktobra odobrilo odluku o uvođenju novog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

Dogovorenim paketom se u zakonodavstvo EU uvodi osnova za određivanje gornje granice cijene za morski transport ruske nafte u treće zemlje i dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje.

Osim toga, EU je uvela dodatna ograničenja uvoza na drvnu celulozu i papir, cigarete, plastiku i kozmetiku, kao i predmete koji se koriste u industriji nakita, poput kamenja i plemenitih metala, koji uopšteno ostvaruju značajne prihode za Rusiju.

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

„Zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina, zemlja potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, usklađuju se sa ovom Odlukom Vijeća. Oni će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, objavio je visoki predstavnik Evropske unije.

(Politički.ba)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.