Danas novo brojanje glasova za predsjednika RS

SARAJEVO – Kontrolno brojanje glasova za predsjednika, odnosno potpredsjednike Republike Srpske počeće danas poslije podne u sarajevskoj dvorani „Zetra“.

Kako nezvanično saznajemo, rezultati će se znati već krajem ove ili početkom iduće sedmice.

„Brojanje će trajati nekoliko dana. S obzirom na to da se broje glasovi iz inostranstva, kako se budu oslobađali kapaciteti, brojači će se prebacivati na brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske. Brojanje može trajati tri, a može pet dana, sve zavisi od toga koliko će osoba biti angažovano na tom poslu“, ispričao je izvor „Nezavisnih novina“ blizak Centralnoj izbornoj komisiji.

„CIK BiH do daljeg neće objavljivati ažurirane rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske zbog naredbe o kontrolnom ponovnom brojanju glasačkih listića“, rekla je portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Iz CIK-a kažu da će za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske objaviti rezultate nakon brojanja u glavnom centru za brojanje.

Kao i prethodnih dana, i juče su trajala prepucavanja vlasti i opozicije u vezi s naredbom CIK-a da se ponovo broje glasovi za nivo predsjednika, odnosno potpredsjednike Republike Srpske. Centralna izborna komisija BiH u međuvremenu podnijela je i prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske zbog, kako su naveli, „verbalnog napada na članove CIK-a, zbog kojeg neki od njih osjećaju da im je ugrožena bezbjednost“. Ova prijava podnesena je nakon što je Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a, rekla da joj je „meta na čelu“ te da smatra da su ugroženi njen život i život njenog djeteta.

U Tužilaštvu BiH juče su potvrdili da su putem elektronske pošte zaprimili prijavu te da će izvršiti provjeru iz navoda te prijave, a sam Dodik, komentarišući prijavu protiv njega, rekao je da CIK od imenovanja nema legitimitet, a sada „ni kredibilitet“.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je naredbu o ponovnom brojanju glasova za predsjednika, odnosno potpredsjednike Republike Srpske pravdajući tu odluku velikim brojem neregularnosti i prijava koje su zaprimili. S druge strane, vlast u Republici Srpskoj tvrdi da je takva odluka CIK-a nezakonita, dok su u opozicionim partijama tu odluku pozdravili tvrdeći da su izbori pokradeni.

Prema posljednjim podacima CIK-a objavljenim prije nego što je donesena naredba o ponovnom brojanju glasova, Dodik je imao 291.915 glasova, a njegov protivkandidat iz PDP-a Jelena Trivić 262.969 glasova.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.