„Svaka država ima svoju mafiju, ali ovdje mafija ima svoju državu“

Kako nekome iz zemalja razvijene demokratije objasniti da je političar koji je zastupao izrazito lijeve stavove preko noći postao najglasniji pobornik desnih stavova?

Teško je utvrditi ko na Balkanu diktira nacionalnu tj. nacionalističku retoriku. Da li su birači nacionalisti pa se političari njima prilagođavaju kako bi dobili njihove glasove ili su pak političari ti koji svojom retorikom i postupcima radikalno nacionalnu politiku nameću kao dominantnu pa birači to prihvataju da ne bi odskakali od većine?

Oni nas kao napadaju, a mi se kao branimo

Njemačka i Francuska već decenijama ulažu maksimalne napore u produbljivanje prijateljskih odnose ove dvije države, a posebno odnose između Nijemaca i Francuza. Na taj način žele prevazići animozitete iz prošlosti i osigurati da se rat između njih nikada ne ponovi. U BiH je situacija obrnuta. Ovdje političari već decenijama ulažu u širenje nacionalizma i podizanje nacionalnih tenzija jer je to jedini način da se održe na vlasti.

Najbolji opis odnosa nacionalnih stranaka je dao vojnik na snimku s početka rata: „Oni nas kao napadaju, a mi se kao branimo“. Upravo to se dešava na političkoj areni i to ne samo u BiH već i u našem susjedstvu, gdje populistički političari pomažu jedni drugima prebacujući „teške riječi“ sa jedne na drugu stranu.

Apsurd je da niko od aktuelnih „nacionalnih vođa“ u suštini nije nacionalista, već im je to jedini i siguran način da ostanu na vlasti i da nastave pljačkati državu. Naš problem nisu nacionalisti već kriminalci u politici. Vodeći političari i njihove kriminalne hobotnice se ponašaju kao da su osvojili neprijateljsku zemlju i žele sve da opljačkaju i unište.

Jedini problem je što oni ne pljačkaju neprijateljsku državu, već državu u kojoj će oni i njihova djeca nastaviti živjeti. Ne smeta njima da iz svojih raskošnih vila i sjedeći pored rijeke, koje su skrenuli da protiče kroz njihovo imanje, gledaju siromaštvo i pustoš koje iza sebe ostavljaju.

Da imaju i trunku mudrosti znali bi da će narod jednom prestati nasjedati na njihove spinove o opasnosti koja prijeti od drugih naroda, s čijim vođama oni odlično posluju. Njihova politika se svodi samo na biznise i imenovanja u kojima se odlično slažu.

Njihova podjela reona liči na mafijaške podjele u kojima svako zna koji je njegov reon i gdje on može da „operira“. Pa se tako jedna strana drugoj ne miješa kada ova uništi giganta i ostavi na hiljade ljudi bez posla, jer se onda oni njima ne miješaju koga će postaviti za direktora, recimo bolnice. Neko je dobro rekao da svaka država ima mafiju, ali u BiH mafija ima državu, i to cijelu iz tri dijela.

Piše: Ivana Marić

I ne bi to bilo čak ni toliko strašno da bar imamo opoziciju, tj. ljevicu, koja bi smirivala strasti i govorila tj. rješavala realne probleme građana, a ne izmišljene. Tako su i „umjereni“ političari postali spremni uraditi sve što će im donijeti glasove i podršku javnosti i omogućiti im još koji mandat na dobro plaćenim funkcijama.

Kako nekome iz zemalja razvijene demokratije objasniti da je političar koji je zastupao izrazito lijeve stavove preko noći postao najglasniji pobornik desnih stavova? Kako objasniti da jedan političar zaspi kao partizan, a probudi se kao ustaša?

To samo pokazuje da takvi političari i nemaju stavove već ih formiraju u hodu i savijaju se u pravcu odakle dolazi pljesak i odobravanje širokih narodnih masa. Za takve političare je karakteristično da nemaju nikakve konkretne rezultate već samo ispraznu retoriku i oštre verbalne napade na druge populiste kojima time čine uslugu.

Procent populističke tj. nacionalne retorike kod jednog političara je obrnuto proporcionalan njegovim rezultatima. Zato, čim vidite da se neki političar slijepo drži prošlosti i ratne priče, možete biti sigurni da uz takvog političara nećete imati nikakvu, a kamoli sjajnu budućnost.

Problem ovih krajeva je što nemamo dovoljno odvažnih i istrajnih političara koji će ostati umjereni i dosljedni svojim stavovima. To je jedini način da i birače uvjere da je to jedina ispravna politika koja ovu državu i cijeli region može voditi ka prosperitetu.

(Interview.ba)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.