Dodik diže tenzije, a radi pod uticajem stranaca!

„Za nas visoki predstavnik može tu da egzistira…. Prihvatićemo da razgovaramo s njim“– ovo su riječi gospodina Dodika rečene danas povodom imenovanja novog visokog predstavnika u BiH.

„Dizanje tenzija, svakodnevno pokazivanje političkih mišića u smislu kako on strancima sve smije da kaže, a niko drugi ne smije redovno završe ovakvim izjavama”, rekla je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić.

Trivićeva ističe da nije prvi put da Dodik iskoristi neku temu da zaoštri situaciju, da se predstavi kao neko ko samostalno donosi odluke, ko nije pod uticajem stranaca, a po njegovom mišljenju svi drugi politički akteri iz Srpske jesu:

„Naravno, stvarnost je sasvim drugačija. Milorad Dodik je zapravo političar koji je najviše radio pod uticajem stranog faktora, najčešće poštujući i provodeći njihove odluke. Koliko znam, Narodna skupština Republike Srpske, odnosno vladajuća većina, usvojila je zaključke koji se tiču mirnog razdruživanja sa FBiH.

Da je gospodin Dodik ozbiljan u namjeri izdvajanja Srpske iz BiH, a nije, onda imenovanje visokog predstavnika ne bi bila baš toliko bitna tema. Ako bi se Republika Srpska izdvojila, to šta ostaje u BiH za nas u Republici onda ne bi bilo bitno. Međutim, očigledno je, a što smo znali i tada, da je tema mirnog razdruživanja bila isforsirana da bi se po ko zna koji put nabijale nacionalne tenzije”, kaže Trivićeva. 

Ona dodaje da je i imenovanje viskog predstavnika iskorišteno na isti način,  da bismo na kraju dobili već pomenute izjave: „Za nas visoki predstavnik može tu da egzistira…. Prihvatićemo da razgovaramo s njim“.

„Ostaje nam da posmatramo proces u kome praktično djelovanje ne prati žestoku retoriku lidera SNSD-a, kao što smo imali priliku nedavno da vidimo i na primjeru vojne vježbe na Manjači i na niz drugih primjera.

Naravno, za mene lično ostaje najupečatljiviji primjer retorike koju nije pratilo nikakvo djelovanje, primjer referenduma o nezavisnosti Srpske koji je lider SNSD-a obećao 2005. godine. Gospodine Dodik, taj referendum čekamo već 16 godina“, poručuje Trivićeva. 

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.