Vanredna sjednica o zatvaranju cijele Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ danas će na vanrednoj sjednici, na zahtjev grupe poslanika, raspravljati o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Na sjednici će biti razmatrana jedna tačka dnevnog reda „Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije kovida 19 i izostanak adekvatnih mjera Vlade FBiH za njeno suzbijanje“, a obratiće se predstavnici Vlade FBiH, Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopšteno je iz federalnog Parlamenta.

Zahtjev za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma zatražili su klubovi poslanika SDP-a BiH, Naše stranke, SBB-a, A-SDA /NES/, PDA, NIP-a i NB-a s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u cijeloj FBiH i, naveli su, izostanak adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera koje donosi Vlada FBiH.

„Imajući u vidu da Vlada FBiH punih pet mjeseci nije preduzimala nijedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv kovida i da je prve aktivnosti preduzela nakon što ju je na to 24. februara, usvojenim zaključcima, obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatramo da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima“, naveli su poslanici u zahtjevu.

U zahtjevu se ističe da je nedopustivo nečinjenje Vlade FBiH u situaciji kada treći talas pandemije doživljava vrhunac, kao i neujednačeno postupanje nižih nivoa vlasti, a pogotovo vlada pojedinih kantona koje nisu preduzele gotovo nikakve mjere u zaustavljanju širenja zaraze.

Poslanici zahtijevaju i da ovoj sjednici prisustvuju svi ministri u Vladi FBiH.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počeće u 11.00 časova. 

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.