Ovo će biti godina pravde na koju se dugo čekalo!

Vlada Crne Gore će pristupiti reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite kako bi ona bila usmjerena ka onima kojima je zaista potrebna, poručio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

On je povodom Međunarodnog dana socijalne pravde rekao da je će ovo biti godina pravde na koju se dugo čekalo, a posebno na socijalnu pravdu i dodao da je socijalni status velikog broja građana neprihvatljiv.

– U saradnji sa UNICEF-om sprovodimo temeljnu analizu na osnovu koje ćemo pristupiti reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite. Cilj nam je da socijalna zaštita bude usmjerena ka onima kojima je zaista potrebna, što do sada nije bio slučaj – rekao je Krivokapić.

On je najavio da će u okviru Ministarstva finansija i socijalnog staranja biti osnovana direkcija za socijalnu pravdu, koja će biti nadležna za pravednu i zakonitu raspodjelu pomoći najugroženijim građanima.

Krivokapić je podsjetio da je 28. januara usvojen paket mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal ove godine, čija je vrijednost procijenjena na 163 miliona evra, a kojim je predviđena podrška ranjivim kategorijama stanovništva kroz dodjeljivanje jednokratne novčane pomoći.

– Predložili smo uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršenih šest godina – rekao je Krivokapić i dodao da to obuhvata oko 46.000 djece i godišnje će državu koštati oko 16,6 miliona evra.

Predloženo je i povećanje minimalne zarade sa sadašnjih 222 na 250 evra i taj prijedlog, kaže Krivokapić, biće realizovan početkom trećeg kvartala.

Međunarodni dan socijalne pravde ustanovile su Ujedinjene nacije radi promocije socijalne pravde, što uključuje napore za rješavanje pitanja poput siromaštva, isključenosti, rodne ravnopravnosti, nezaposlenosti, ljudskih prava i socijalne zaštite.

/SRNA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.