Mostarci biraju vlast na izborima nakon 12 godina

Stanovnici Mostara danas, poslije 12 godina, ostvariće svoje građansko pravo da na izborima biraju lokalnu vlast.

Glasaće se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Za lokalne izbore u Mostaru je u centralni birački spisak uspisano 100.864 birača od čega 96.797 birača glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za opštinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Građani biraju 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara među 370 kandidata. Na glasačkim listićima nalazi se 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

Srbi u Mostaru okupljeni su oko zajedničke liste „Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

CIК BiH je za posmatranje izbora u gradu Mostaru akreditovala 361 posmatrača i to pet posmatrača političkih subjekata, 302 posmatrača udruženja građana i 54 međunarodna posmatrača, dok je Gradska izborna komisija Mostara akreditovala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Iz CIК-a je saopšteno da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Izborni dan traje od 7.00 časova jutros kada su birališta otvorena, pa do njihovog zatvaranja večeras u 19.00 časova. 

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.