Lider SNSD-a rizikuje da izazove još veći REVOLT Banjalučana?!

Uprkos dobrom radu i rezultatima koje je još uvijek aktuelni gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić imao u protekle četiri godine, to nije pomoglo njegovoj stranci, SNSD, da na ovim izborima dobije naklonost Banjalučana.

Statistički gledano, SNSD je na ovim izborima ostvario najgori rezultat u Banjaluci u proteklih 16 godina. Prema preliminarnim podacima, od ukupnog broja izašlih glasača za SNSD je na ovim izborima glasalo 26,5 odsto što je za osam odsto manje u odnosu na 2016, kada je za njih glasalo 34,35%.

Najbolji rezultat SNSD je imao 2004. godine kada je osvojio vrtoglavih 49,82 odsto glasova od ukupnog broja izašlih glasača u Banjaluci, a četiri godine kasnije 42,57 odsto. 

Pad podrške

Na izborima 2012. godine SNSD je doživio vrtoglavi pad, pa je od ukupnog broja izašlih glasača za tu stranku glasalo tek 30,57 odsto, što je opet više nego na izborima ove godine.

Istovremeno, s padom podrške SNSD u gradu Banjaluci njihovi koalicioni partneri bilježe rast.

Leutar.net Lider SNSD-a rizikuje da izazove još veći REVOLT Banjalučana?!

Međutim, podrška građana njihovim koalicionim partnerima nije značila da će pružiti jednaku podršku i kandidatu SNSD.

Kao i prije dvije godine na opštim izborima, kada su stranke unutar vladajuće koalicije pojedinačno osvojile više glasova nego njihovi zajednički kandidati iz SNSD za predsjednika i srpskog člana Predsjedništva, isto se desilo i sada kada je kandidat te stranke za gradonačelnika osvojio manje glasova u odnosu na glasove koje su dobile stranke koje se nalaze u koaliciji.

Opravdanja

Umjesto što razloge za poraz traže u koalicionim partnerima i samom Radojičiću, odgovor na pitanje zašto gube podršku Banjalučana dao je sam lider te stranke Milorad Dodik kada je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare javno zaprijetio građanima da će im se osvetiti.

Snimak konferencije na kojoj Dodik prijeti građanima Banjaluke da će stopirati investicije i ukinuti subvencije za grijanje samo zato jer su birali gradonačelnika iz redova opozicije, veoma brzo se proširila društvenim mrežama.

Ogorčeni građani Banjaluke napisali su na hiljade komentara u kojima su “zaprijetili” lideru SNSD da će mu odgovor na njegove prijetnje dati na sljedećim izborima.

Snimak sve govori

Iako su pojedinci iz SNSD pokušali da odbrane stranačkog šefa tvrdnjama kako su mediji “zlonamjerno i netačno prenijeli Dodikove izjave”, dovoljno je bilo pogledati snimak pres konferencije, koja je dostupna svim građanima na društvenim mrežama, pa da bude jasno šta je lider poručio.

Umjesto pomirljivih tonova i zalaganja za dobrobit svih građana Banjaluke, bez obzira kojoj opciji pripadali, lider SNSD je jasno rekao da nijedan prijedlog novog gradonačelnika neće biti podržan od nove većine za koju kaže da će predvoditi njegova partija.

Time je dao do znanja da će građani snositi sankcije, jer je pobijedio opozicioni kandidat.

„Da vidimo kako će finansirati gradsko grijanje koje smo mi subvencionisali svake godine. Zašto bi to Republika radila, imamo mi druge opštine gdje treba pomoći. Prekinućemo sve investicije sa republičkog nivoa dok ne vidimo kako će se grad dalje politički razvijati. Ovo je velika greška onih koji su smatrali da imaju svoje pravo, ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru. Ovo nije nikakva prijetnja, to je moj lični stav. Uzeću svako biračko mjesto i vidjeti gdje je on dobio za gradonačelnika, neka ide i rješava probleme, mi ih nećemo rješavati. Demokratija, šta ćeš, tako je“, rekao je Dodik, što je izazvalo buru negodovanja kod građana koja se ni juče cijeli dan nije smirivala.

Ko puni budžet?

Bijesni građani su na društvenim mrežama poručili lideru SNSD da novac u gradskom budžetu i budžetu Srpske ne pripada nijednoj stranci već narodu, te da isto tako subvencije za grijanje nisu plaćane iz džepova članova SNSD već svih građana.

Postavlja se pitanje da li je lider SNSD svjestan da na ovaj način stvara još veći jaz između svoje stranke i Banjalučana ili smatra da će prijetnjama da vrati njihovu naklonost.

Kolateralna šteta

Da li je izbore u Banjaluci izgubio Radojičić, koji je bio dobar kadar i kvalitetan gradonačelnik ili je podrška građana izostala upravo zbog ovakvih i sličnih istupa njegovog stranačkog šefa i pojedinih stranačkih kolega?

Leutar.net Lider SNSD-a rizikuje da izazove još veći REVOLT Banjalučana?!

Ona ističe da su političke elite potcijenile građane Banjaluke, koji su mnogo politički osvešteniji nego oni u drugim, manjim sredinama.

„Slušali su priču koja nema nekih dodirnih tačaka s građanima već sa dešavanjima u svijetu, regionu, drugim gradovima i slično. Građane to ne zanima, njih zanimaju konkretne stvari, koje se tiču lično njih i njihovih života, a ne šta je bilo u susjednom gradu“, smatra Topićeva.

Prijetnje

Dodaje da Dodikov prekjučerašnji nastup nikako ne ide u smijeru pridobijanja naklonosti građana Banjaluke već ih takvim izjavama još samo više udaljava od sebe i stranke.

„Podrška građana SNSD u Banjaluci opada iz razloga jer drugačije gledaju na takav vokabular, koji sadrži prijetnje i podstiče strah. To je nešto čega Dodik možda nije ni svjestan, jer mu se čini da je takav riječnik normalan. Smatram da Dodik nije shvatio da su se neke stvari suštinski promijenile u Banjaluci, što su građani pokazali na ovim izborima, ali i prošlim“, ističe Topićeva.

Kaže da je ne čudi bijes građana nakon navedene konferencije za medije, jer se Dodik dotakao najbolnije teme za njih i dirnuo ih tamo gdje su najosetljiviji, posebno kada je govorio o grijanju.

„Znamo da Banjaluka godinama muku muči s grijanjem i onda neko dođe i zaprijeti ukidanjem subvencija za grijanje. Na taj način se prijeti egzistencijom građana. Mislim da je lider SNSD time zabio autogol u Banjaluci“, poručuje Topićeva.

Kažnjen zbog stranke

I sociolog Vedran Francuz smatra da Radojičić nije bio razlog zašto je u Banjaluci pobijedio kandidat iz opozicije.

On ističe da je Radojičić bio najbolje što je SNSD mogao da ponudi na ovim izborima, ali da je većina glasača, koji su glasali protiv njega, ustvari glasala protiv njegove stranke.

Leutar.net Lider SNSD-a rizikuje da izazove još veći REVOLT Banjalučana?!

„Radojičića nisu gledali kao pojedinca već kao dio stranke i kažnjen je zbog nekih loših poteza određenih osoba iz te stranke. Mnogo građana nema nikakav lični interes u tome ko će biti gradonačelnik i upravo ti, koji nemaju nikakav lični interes u cijeloj priči, presudili su u ovom slučaju“, smatra Francuz.

Dodaje da ovakvom stavu građana najviše doprinose ishitrene i nepromišljene izjave lidera SNSD, koji ne shvata da su one kontraproduktivne.

Francuz ističe da takve izjave samo još više stvaraju jaz između glasača, koji trenutno nisu politički aktivni, i SNSD.

– Glasači koji glasaju za PDP ili SNSD su jasno politički opredijeljeni. Međutim, ima mnogo neopredijeljenih, koji su prvi put izašli na izbore i birali gradonačelnika. Upravo kod tih neopredijeljenih poruke kao te koje je Dodik poslao prekjuče stvaraju revolt koji se onda odrazi i na izborima – zaključuje Francuz.

“Treba spustiti loptu“

Komentarišući prekjučerašnji istup lidera SNSD, Francuz ističe da su te reakcije bile ishitrene i nepromišljene. On smatra da se dobar dio članstva i funkcionera SNSD ne slaže s takvim istupom njihovog lidera.

– Treba smirivati tenzije, spustiti loptu i mirne i hladne glave razmisliti o tome na koji način da građanima bude bolje. Ne trebaju davati nepromišljene izjave ni vlast ni opozicija. Ni jedni ni drugi nemaju previše razloga ni za tugu, a ni za slavlje – ocjenjuje Francuz.

Navodi da su veliki gradovi na ovim izborima pokazali da građani traže promjene i nove politike, a očito i nova lica u politici.

– Ovo su poruke novih glasača, kojih je bilo dosta na ovim izborima. Ti glasači su ovim poručili da žele nova lica u politici – zaključio je Francuz.

(BN/Srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.