Mediji u regionu pišu o izbornom porazu Dodika i Izetbegovića

Poraz SNSD-a Milorada Dodika u Banjaluci i SDA Bakira Izetbegovića u Sarajevu – centralne su teme i u medijima u regionu.

Izbori u BiH nanijeli su udarac Izetbegoviću i Dodiku, Čović gotovo nedirnut – naslov je hrvatsog portala Index.hr. Ovaj medij navodi da su preliminarni rezultati donijeli promjene na političkoj pozornici u BiH.

„A najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke“, navodi Index.

„Izetbegović je priznao poraz svoje stranke u trci za načelničke pozicije u tri od četiri opštine koje čine grad Sarajevo, a opoziciona kooalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) preuzela je vlast u još nekim opštinama Sarajevske županije koje su slovile za neosvojive tvrđave SDA“, piše Index.

„Milorad Dodik je potvrdivši nevoljno poraz u Banjoj Luci kazao kako to za njega ‘nije mali udarac’, a Banjalučanima je zamjerio da ‘nisu bili fer’ prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću navodeći koliko su SNSD i on lično uložili u taj grad“, piše Index.

Veće promjene izostale su jedino na područjima s hrvatskom većinom jer je HDZ BiH zadržao vlast u većini opština u kojoj je i do sada – prenosi Index.

O promjenama na političkoj sceni Banjaluke i Sarajeva pisao je i Jutarnji list.

Dodik je potvrdio da je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS)

„Naravno da nas boli (izgubljeno) mjesto gradonačelnika“, kazao je Dodik optužujući koalicione partnere da su ga izdali.

„Ustvrdio je kako uprkos tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 opštini što je jedna više nego do sada. Na kraju je Dodik sam sebe usporedio s Winstonom Čerčilom podsjetivši kako je i on izgubio izbore 1945. iako je bio jedan od vođa pobjedničke koalicije u ratu“. piše Jutarnji.hr.

Beogradski B92 više je redova posvetio izbornom porazu SNSD-a, nego li SDA.

„Predsjednik SNDS Milorad Dodik kaže da je tužan zato što gradonačelnik Banjaluke neće biti iz redova stranke koju vodi“, navodi B92.

„Ovo su bili fer i korektni izbori i to je najvažnije. Nelogično je da imamo 60 odsto u Banjaluci sa koalicionim partnerima, a da je gradonačelnik izgubio“, prenosi B92 izjavu Dodika.

Lokalni izbori u BiH: Poraz Izetbegovića u Sarajevu, Dodika u Banjaluci – naslov je i beogradskog lista Danasa. Oni su takođe prenijeli poruke Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika nakon poraza u Banjaluci, Bijeljini i Sarajevu.

Danas je prenio kako su izbore osim pandemijskih uslova obilježile i brojne pritužbe, prijave o kupovini glasova, onemogućavanje rada posmatrača, žalbe građana koji su u izolaciji.

Opozicioni kandidat Draško Stanivuković je proglasio pobjedu za gradonačelnika Banjaluke nad kandidatom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igorom Radojičićem.

„Pobijedili smo u Banjaluci. Poslije 22 godine u Banjaluci je pobijedio čovjek“, kazao je Stanivuković u obraćanju iz svog Izbornog štaba.

On je naveo da će Trg Krajine u Banjaluci ubuduće biti slobodan, i da će on, poslije četiri godine, moći da uđe u zgradu gradske uprave, a da ga policija ne uhapsi ili istjera.

Stanivuković je pozvao sve koji su morali otići iz Banjaluke da se vrate, jer će ubuduće Banjaluka biti, kako je naveo, slobodan grad i grad bez podjela – prenosi Danas.

Politika je u dva odvojena teksta tematizovala „istorijski poraz SDA“ i pobjedu Draška Stanivukovića u Banjaluci.

Portal Nova.rs podsjetio je i na izjavu Milorada Dodika u kojoj je Stanivukovića nazvao „političkim nedonoščetom“ – koji je novi gradonačelnik Banjaluke. Prenijeli su i izjave Izetbegovića sa pres-konferencije SDA u kojoj je rekao da SDA ostaje najjača stranka u BiH, ali da će broj načelničkih pozicija biti manji nego ranije.

Izbori u BiH nanijeli udarac Izetbegoviću i Dodiku, HDZ BiH pobijedio kod Hrvata – naslov je Večernjeg lista. HDZ BiH je, što se načelničkih pozicija tiče, kod Hrvata, pobjednik izbora.

(N1) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.