Anketa koja je provedena u Trebinju i objavljena 3 dana prije početka kampanje

Danas smo u hercegovačkim medijima opet imali anketu kojom je izvršen neki presjek stanja u toku ovogodišnje „čudne“ predizbornje kampanje.

Budući da se stvarno stanje teško može procijeniti zbog novonastalih mjera u borbi protiv koronavirusa, nije nam jasno na osnovu kojih statističkih metoda se mogu „izvući“ rezultati stvarnog stanja.

Portal Leutar:Net je prije nekoliko dana PISAO o svom pokušaju da istraži navodnu anketu koja je objavljena u većini trebinjskih portala, gdje je istraživanje vršila agencija Faktor Plus, odnosno Faktor Plus Adria iz Beograda. Na naše višednevno insistiranje i obećanje direktora agencije Predraga Lacmanovića, da će nam proslijediti rezultate istraživanja javnog mnjenja u Trebinju, nismo ih dobili kao ni njihov stav da stoje iza podataka objavljenih na trebinjskom portalu.

Međutim, naš portal je nekoliko dana prije zvaničnog početka kampanje, došao u posjed rezultata koje je u Brčkom i Trebinju provela agencija (iz Hrvatske) po nalogu predsjednika Socijalističke Partije Srbije, Ivice Dačića, a za potrebe Socijalističke partije RS.

Rezultati se bili dostupni u Brčkom 12. oktobra, a mi smo ih imali istog dana. Prema toj anketi, a što je vezano za Trebinje, imali smo sledeće:

SNSD – 9 odbornika
ZA PRAVDU I RED / NEBOJŠA VUKANOVIĆ – 8 odbornika
SDS – 6 odbornika
PDP-HNP / RODOLJUB DRAŠKOVIĆ – 3 odbornika
SPS – 1 odbornik
SPRS – 1 odbornik
NACIONALNE MANJINE – 1 odbornik

U objašnjenju se navodi sledeće:

SNSD je u padu i može se desiti da padne na 8 odbornika, a lista ZA PRAVDU I RED dobije 9, jer je u porastu. Ostali dio liste ne bi trebao da bude promijenjen. Izlaznost će biti velika, preko 19000. 9% ispitanih je izjavilo da nikad nisu izlazili na glasanje, ali da će ovoga puta izaći i dati glas listi ZA PRAVDU I RED. To objašnjava i pretpostavljenu veliku izlaznost zbog koje će za mjesto odbornika u Skupštini grada biti potrebno preko 650 glasova.

Dakle, to su rezultati koje imamo od 12. oktobra ove godine, ali smo smatrali da bi njihovo objavljivanje moglo biti shvaćeno tendenciozno. Međutim, nakon svih anketa i kvazianketa objavljenih u proteklim danima, kao i mogućnosti da se raznim mjerama utiče na smanjenje izlaznosti na predstojećim izborima, odlučili smo da objavimo ono što imamo. Izvor potiče iz SPRS i, mada smatramo da su ovo zvanični podaci, zbog objektivnosti anketu ćemo nazvati nezvaničnom.

Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.