U BiH kreću serološka testiranja: Evo čemu služe i šta su zaključile zemlje koje su testiranje već obavile

Razlog tome je što njihovi rezultati daju puno jasniju sliku o tome koliko je stvarno ljudi bilo zaraženo COVIDOM 19.

Sa ovim testiranjima kreće se i u RS 1. novembra, potvrđeno je za BUKU na  Medicinskom fakultetu u Foči  koji će i rukovodi ovim aktivnostima.

Serološka testiranja koja su do sada provedena u nekoliko zemalja pokazuju da je broj zaraženih mnogo veći nego se mislilo, što je jako dobra vijest jer znači da je smrtnost od COVIDA-19 daleko manja.

Posljednja rađena serološka testiranja u Indiji daju najoptimističnije stanje -gotovo trideset posto stanovništva indijske prijestolnica New Delhija vjerovatno je zaraženo koronavirusom. Proizilazi to  iz serološkog testiranja 150 hiljada stanovnika New Delhija, koje je provela lokalna vlast, što pokazuje da je broj zaraženih puno veći od službene brojke.

U Hrvatskoj su primjerice serološka istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u julu, pokazala da 2,4 posto ispitanika imalo antitijela na virus.

U Španiji su  serološka istraživanja takođe pokazala da je pravi broj zaraženih gotovo deset puta veći od službenog, a u Francuskoj je zaključak bio da je 4,4 posto ispitanika imalo antitjela što u odnosu na broj stanovnika ove zemlje 67 miliona, znači da je u kontaktu sa virusom bilo 2,8 miliona ljudi.

Rezultati prikupljeni u Češkoj i Sloveniji objavljeni u maju pokazali su da je u tim zemljama koronavirusom bilo zaraženo između dva i pet posto stanovništva.

Čemu zapravo služe serološki testovi

Serološkim testovima, piše američka Agencija za hranu i lijekove FDA, mjeri se količina antitijela ili proteina prisutnih u krvi kada tijelo reagira na specifičnu infekciju, poput Covida-19. Drugim riječima, test otkriva imunološki odgovor tijela na infekciju uzrokovanu virusom, a ne sam virus.
U ranim danima infekcije, kada imunološki odgovor tijela još uvijek raste, antitijela se neće otkriti. To ograničava učinkovitost testa za dijagnosticiranje Covida-19 i zato se ne bi trebao koristiti kao jedina osnova za dijagnozu Covida-19.

Serološki testovi mogu igrati kritičnu ulogu u borbi protiv Covida-19, pomažući zdravstvenim radnicima da identificiraju osobe koje su u prošlosti prevladale infekciju i razvile imunološki odgovor. To se kasnije može koristiti kako bi se, s drugim kliničkim podacima, utvrdilo da se mogu vratiti na posao.

Izvor: Tatjana Čalić /Buka/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.