Ako nas ponovo Dodik prevari nečim što ne postoji – do nas je

„Radi se o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu, jer glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji, pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme – poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji – do nas je“, kazao je Šarović.

„Apsolutni je avanturizam za Republiku Srpsku vezivanje statusa Kosova s Republikom Srpskom i pravljenje svojevrsnog paketa, jer se time nepotrebno uvlačimo u neizvjesnost, potencijalno vršimo raspakivanje Dejtona i od gotovog pravimo veresiju“.

Ovo je u intervjuu Oslobođenju izjavio predsjendik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

On je mišljenja da Republika Srpska u ovom trenutku ne treba da postane “pitanje”, niti je u ovom trenutku spremna za takvo nešto.

„Ne vidim ni opštepolitičkog potencijala i realnosti za jedno takvo pozicioniranje Republike Srpske, osim što prepoznajem staru matricu stvaranja izmišljenih tenzija iz kuhinje Milorada Dodika – uvijek pred neke izbore“, kazao je Šarović.

Na pitanje šta govori najava iz SNSD-a da će Dodik o istom dokumentu koji je proslijedio Vučiću razgovarati i s Draganom Čovićem kako bi se ista tema “nametnula” Zoranu Milanoviću, Šarović odgovara:

– Bez obzira na to što niko nije upoznat sa sadržajem “dokumenta” niti da li on uopšte kao takav postoji, to asocira na namjeru uvlačenja nekih drugih aktera iz zemlje i regiona u slučaj ili pitanja koja treba otvoriti regionalno.

„To je opasna igra u kojoj se zna samo početak, a ishod je u potpunoj magli, što sa stanovišta interesa Republike Srpske slobodno mogu reći je potpuno neodgovorno“, kazao je Šarović.

Uz konstataciju da je narod dosad nasjedao na priče o referendumima, a pred lokalne izbore one su opet aktivirane, umotane u dokument upućen predsjedniku Srbije, upitan hoće li narod ponovo nasjesti, Šarović je rekao da ne vjeruje.

„Ne vjerujem u preveliku ozbiljnost i dubinu ovog Dodikovog oprobanog, hazarderskog pokušaja otvaranja “pitanja Republike Srpske” i formiranja jedne vrste pregovaračkog paketa, kako je u jednoj izjavi pomenula predsjednica Republike Srpske. Nema on ni izgrađen kapacitet za takvo nešto, jer sve ovo što sada imamo na sceni i u najavama potencijalnih razgovora nije produkt osmišljene i usaglašene politike u institucijama Republike Srpske niti vjerujem da predsjednik Srbije, pored ogromnog tereta koji ima oko pitanja Kosova, može prihvatiti na svoja leđa novu brigu“, kazao je Šarović.

Naprosto, kaže on, ne vidim trenutak za to.

„Prije bih rekao da se radi o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu, jer glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji, pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme – poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji – do nas je“, kazao je Šarović.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.