GRAD PLATANA, KAMENA, SUNCA I DOBROG VINA

Dubrovnik u planinama“, „Kafa pod platanima“, „Primorski grad bez mora“ „Hercegovačka Gračanica“, „Odlična hrana, još bolje vino i loza“…Sve je to Trebinje, prelijepi gradić u Hercegovini prepoznatljiv po kućama od kamena i svakako jedna od nezaobilaznih destinacija za ovo ljeto.

Romantično Trebinje nalazi se na krajnjem jugu Republike Srpske, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Iako je podno planine Leotar, sa 260 sunčanih dana u godini spada u najsunčanije gradove na Balkanu. Svojim izgledom, ima sve odlike mediteranskog grada, samo mu fali more. Ali zato ima Trebišnjicu, jednu od najvećih evropskih rijeka ponornica. U centru Trebinja nalazi se simbol grada – 16 platana starih 119 godina, koji ljeti prave debelu hladovinu. „Ko nije popio kafu pod platanima kao da nije bio u Trebinju“ – kažu lokalci, a gosti dodaju da su u restoranu pod platanima jeli „najbolju riblju čorbu na svijetu“.

Ko voli istoriju, imaće puno „posla“ u Trebinju, koje ima čak 88 spomenika, brojne tragove srednjovijekovnih srpskih država. Stari grad sa odlikama orijentalne arhitekture i Muzejom Hercegovine, posebno je zanimljiv turistima zbog čuvene Anđelkine kapije kroz koju je u seriji „Ranjeni orao“ glumica Sloboda Mićalović ulazila u dvorište iz sasvim druge kuće u Beogradu. Kao dokaz multikulturalnosti na malom prostoru nalaze se tri različite bogomolje, Pravoslavni hram, Katolička katedrala i dve džamije, Osman-pašina i Careva, dok se u blizini grada nalaze brojni srpski manastiri. Za one koji žele da se okvase u moru, južna obala Jadrana je samo 26 km od Trebinja.

„Glavni adut grada je topao, domaćinski odnos prema gostima. Cilj nam je da turisti osjete ono što Trebinje jeste, a da im se nakon odlaska javi želja da ponovo dođu“, ističe Marko Radić, direktor trebinjske Turističke organizacije.

Veliki slikar i pisac Momo Kapor možda je najbolje opisao ovaj grad: „Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san!“

Dučićeve mošti u Hercegovačkoj Gračanici

Najpoznatiji Trebinjac, pjesnik Jovan Dučić poklonio je svom gradu brojne spomenike (statuu Njegoša, figuru Jelene Anžujske koja je tamo imala dvor, kupidona, figure lavova, spomenik herojima…). U znak zahvalnosti, dobio je spomenik na ulazu u Gradski park. Dučić je želio da bude sahranjen na brdu Crkvina, a želju mu je, 57 godina nakon njegove smrti, ispunio Branko Tupanjac. Na njegovu inicijativu su pjesnikove mošti prenete iz Čikaga u kriptu Hercegovačke Gračanice, velelepne Tupanjčeve zadužbine. U okviru ovog kompleksa, osim manastira, nalaze se brojni objekti: Vladičanski dvor, zvonik, galerija ikona, amfiteatar, knjižara… Panorama na grad odatle ne može se opisati riječima.

Mjesto stolovanja Vasilija Ostroškog

Trebinje s okolinom bogato je srednjovijekovnim pravoslavnim manastirima, među kojima se posebno ističu Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Zavala. Više puta razaran pa obnavljan manastir Tvrdoš je posebno zanimljiv, jer je iz njega kao mitropolit sredinom XVII vijeka upravljao svetitelj i čudotvorac Vasilije Ostroški. U ovom manastiru, na pet kilometara od Trebinja, prave se čuvena visokokvalitetna vina i lozova rakija. Inače, Sveti Vasilije Ostroški rođen je na teritoriji Trebinja, u selu Mrkonjići u Popovom polju, gdje je 1998. na temeljima njegove rodne kuće podignut hram. Zbog svega navedenog Trebinje je jedno od najjačih uporišta vjerskog turizma u širem regionu.

Grad sunca usred krša

Nezaobilazna turistička tačka Trebinja, namjenjena isključivo uživanju djece i turista je Grad sunca, otvoren 2017. Osam hektara hercegovačkog krša oplemenjeno je izgradnjom sportsko rekreativnog centra Olimp s raznim sportskim terenima i zatvorenim bazenom, te Akva i „Dino“ parkovima s adrenalinskim i zabavnim sadržajima. U okviru kompleksa su spa i welnes centar, dječija igraonica, apartmansko naselje Bijeli grad sa više od 160 apartmana, vještačkim jezerom i autentičnim hercegovačkim etno-selom.

Kako stići do Trebinja?

– Iz Evrope se u Trebinje (42°42’41″N 18°20’48″S) najlakše stiže auto-putem preko Slovenije. Jedna „trasa“ je: Ljubljana- Zagreb-Rijeka-Šibenik-Split-Makarska-Dubrovnik-Trebinje, druga je: Ljubljana-Zagreb-Gradiška-Banjaluka-Mostar-Trebinje.
– Dolazak iz Srbije, prva opcija: Beograd-Čačak-Užice-Višegrad-Foča-Trebinje; druga: Novi Sad – Šabac – Loznica – Zvornik – Vlasenica – Sokolac – Goražde – Foča – Trebinje.
-⁠ Trebinje -⁠ Herceg Novi 39 km
-⁠ Trebinje-⁠Dubrovnik 33.5 km

Smještaj za svačiji džep

Što se tiče smještaja, Trebinje raspolaže sa 16 hotela, po dva motela i hostela te vilama i apartmanima tako da ima ponudu za svačiji džep, od hotela sa pet zvjezdica (u Gradu sunca) do „low cost“ privatnih apartmana. Cijene su relativno niže u odnosu na konkurenciju gradova sa Crnogorskog i Hrvatskog primorja i kreću se, od privatnog apartmana i nekih 25 evra/do 3.000 dinara, preko hotela sa 3* i cijenom do 35 e/oko 4.000 din, pa do hotela sa 4* sa 45 e/oko 5.300 din, sve na bazi polupansiona. Prosječna cijena obroka za ručak je 8 evra/do 1.000 din, a za večeru do 12 evra/oko 1.400 din.

Raj za hedoniste

Od specijaliteta mještani preporučuju sireve (torotan, škripavac, iz mijeha i mladi), med od žalfije, hercegovačku pršutu i sušenu govedinu, cicvare, priganicu… Uz dobru hranu obavezno ide još bolje vino, po kojem su Trebinje, ali i cijela Hercegovina nadaleko poznati (autohtone sorte su vranac i žilavka). Sve najbolje, tačnije – najukusnije, što nudi ovo podneblje može se kupiti u Hercegovačkoj kući, svojevrsnom butiku domaće hrane u centru Trebinja.

Zašto baš 16 platana?

Trebinjski platani posađeni su 1901. ispred perona novosagrađene stanice, a sadnja je obavljena u pravcu sjever-jug kako je vodila pruga. Legenda kaže da je sa Austrougarskom u Trebinje stigao baron Babić, komandant grada. On je imao bolešljivu ćerku koja je umrla sa 16 godina te je u njenu čast skrhani otac posadio 16 platana u centru grada.

Izvor: Vesti-online/Ana Zarić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.