KO JE GAZDA ILIJA Životni put vlasnika fabrike u Modriči kao iz filma

Otkako je Fabrika obuće “Alfa” Modriča, u kojoj je koronom zaraženo 30 radnika, postala jedno od najvećih žarišta korone u Srpskoj, u centru pažnje javnosti se našao i vlasnik ove firme, Ilija Jeftić.

Čak i na živopisnoj biznis sceni Republike Srpske teško je sresti osobu kakav je vlasnik “Alfe”.

U mladosti je bio obućarski radnik u Švajcarskoj, fudbalski sudija u Švajcarskoj i Mađarskoj, blizak drugar roditelja današnjeg načelnika Modriče Mladena Krekića. S porodicom Krekić je i danas u dobrim odnosima, kao i s porodicom pokojnog predsjednika RS Milana Jelića, a s kojom je i u rodbinskoj vezi.

– Sve je to tačno, ali nikad zbog toga nisam uživao povlastice – kaže gazda Ilija za Srpskainfo.

Pred rat se Ilija Jeftić istakao kao jedan od prvih privatnika – fabrikanata u SFRJ. U selu Garevac kod Modriče je 1989. otvorio prvu privatnu fabriku u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH.

– Nisam mogao dobiti dozvolu i to sam rekao premijeru  Anti Markoviću, kad smo se sreli na jednom skupu. On mi je rekao: „Dobićeš dozvolu za tri dana“. Tako je i bilo – priča Ilija Jeftić.

Leutar.net KO JE GAZDA ILIJA Životni put vlasnika fabrike u Modriči kao iz filma
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Iz tog doba datira i njegovo poznanstvo sa, tada mladim funkcionerom iz Laktaša, Miloradom Dodikom. Bili su partijski drugovi, članovi Saveza reformskih sanga Jugoslavije Ante Markovića, koji je preteča današnjeg SNSD.

Valjda zbog dugogodišnejg poznanstva, Dodik je prije dvije godine bio specijalni gost na godišnjici “Alfe”, koja se obilježava upravo na  rođendan gazda Ilije. Kad se atmosfera zagijala tadašnji predsjednik Republike Srpske se latio mikrofona i od tada gazda Ilija u Modriči i okolini slovi kao “čovjek kojem je Dodik pjevao na rođendanu”.

Leutar.net KO JE GAZDA ILIJA Životni put vlasnika fabrike u Modriči kao iz filma
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Posljednjih godina Ilija Jeftić sa suprugom Nadom živi na selu. Oboje su švajcarski penzioneri i tvrde da im “ne treba da se zamaraju biznisom”, ali ipak vode fabriku s više od 450 radnika. O njihovom perfektno uređenom velikom imanju na brdu iznad sela Koprivina brigu vode kućna pomoćnica i još dva radnika.

Iz svoje hacijende, kako se sam hvali, gazda Ilija sedam nedjelja nije silazio u Modriču. Otkako je korona zavladala, drži se podalje i od fabrike i od grada.

Izvor: Srpska Info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.