Biković za Sputnjik: Biće to naša priča o epskoj bici na Košarama

„Balkanskom međom“, prvim filmom o ratnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji u kome Srbi nisu prikazani kao zločinci, Miloš Biković je ispričao o tome našu priču i , izgleda, probio led.  Na Vidovdan počinje snimanje filma „Košare“, u kome će on, takođe, imati jednu od značajnih rola.

Povodom prikazivanja „Balkanske međe“ koju je producirao, naš proslavljeni glumac koji je posle uspešne karijere u Rusiji nastavio da je gradi i na Zapadu, ocenio je da je Srbiji bio potreban takav film koji je ukazao na pravac kojim treba ići.

Da li će „Košare“, film o epskoj borbi srpskih vojnika koji tokom 82 dana borbi na karauli Košare na granici sa Albanijom nisu dozvolili da neprijatelj uđe u Srbiju, biti na tom pravcu.

Naša priča o epskoj bici na Košarama

„Videćemo. Mislim da je to pravac, u smislu da mi možemo da ispričamo svoju priču, svoje viđenje tih događaja, a ne samo da gledamo šta su drugi napisali kako oni to vide“,  kaže Biković za Sputnjik.

 O scenariju koji potpisuje Đorđe Milosavljević i ulozi koju on igra u Košarama, ipak,  nije mogao u ovoj fazi ništa da nam kaže.

Nije bio iznenđen kada je „Balkanska međa“, rusko-srpski film o tajnoj operaciji preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine, podigao prašinu.

Leutar.net Biković za Sputnjik: Biće to naša priča o epskoj bici na Košarama
Film „Balkanska međa“ otkupljen je u 30 zemalja.

U svakom slučaju Srbiji nije dovoljan jedan takav film, kaže Biković koga ovih dana opet gledamo u još jednoj poznatoj ulozi. Kao i u slučaju „Balkanske međe“, ali i filma „Hotel Beograd“, opet se angažovao da svet dovede u Srbiju. Ovoga puta,  reč je o priči sa zapadne strane.

Snimajući film „Izvan granica realnosti“ u kome je sa slavnim Antoniom Banderasom delio glavnu ulogu, u Rimu je upoznao poznatog holivudskog producenta, italijanskog porekla, Andreu Iervolina vlasnika producentske kuće  „Iervolino enterteinment“. Zahvaljujući tom prijateljstvu upravo je potpisan Memorandum o razumevanju te producentske kuće i srpskog ministarstva privrede.

Animirani filmovi u Srbiji

„Ovde pričamo o kratkim animiranim filmovima kakvi su se nekada proizvodili u staroj Jugoslaviji, ali naravno ne sa ovakvom tehnologijom. Ovo je prvi put da ćemo imati sistematsku proizvodnju kratkih animiranih filmova. Radimo na tome da za nekoliko godina postanemo lideri u svetu po proizvodnji kratkog animiranog sadržaja“, objašnjava Biković.

Memorandumom su predviđena  ulaganja u izgradnju studija za izradu kratkih, animiranih, veb, striming formi, a proizvodnja bi trebalo da otpočne već ove godine.

Na pitanje šta će biti prvi posao sa italijanskom producentskom kućom, Biković kaže da se to još ne zna.

Ugovoreno je sedam projekata i još nismo odredili koji će od tih sedam biti prvi. Žanr je kratki animirani film, to je franšiza poznatog animiranog filma ‘Arktički psi’ koji je po gledanosti bio treći na Netfliksu ovih dana u SAD“, napominje naš sagovornik.

Pogled na svet

Nekada poznato i priznato odredište za snimanje filmova, Srbija, izgleda da se vraća na međunarodnu filmsku mapu. Po dolasku Iervolina u Beograd, posebnu pažnju je izazvao Bikovićev komentar ispod njihove zajedničke fotografije na kojoj su razmenili naočari za sunce.

Leutar.net Biković za Sputnjik: Biće to naša priča o epskoj bici na Košarama
© FOTO : PRES SLUŽBA FILMA „BALKANSKA MEĐA“
Treba da da ispričamo svoju priču, svoje viđenje tih događaja, a ne samo da gledamo kako to drugi vide, smatra Biković koji je producirao film „Balkanska međa“ i glumio u njemu, a uloga ga čeka i u filmu „Košare“.

„Razmenjujemo poglede na svet“, objasnio je naš glumac. A na pitanje Sputnjika može li film doprineti da oni koji nas stalno vide kao „loše momke“ počnu na nas da gledaju drugim očima, on nema dilemu:

„Mislim da može. Ne možete da stavite preveliki krst na film, da je film jedini koji stvara percepciju, ali možete sigurno da utičete na to kako nas ljudi doživljavaju kroz film“.

Izvor: Sputnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.