Šah

Strategy chess battle Intelligence challenge game on chessboard. Success the chess strategy concept. Chess business leader and success idea. Chess strategy game business competition success play. Chess set photographed on a chess board.

U ovom društvu najmanje su cijenjeni oni koji pošteno rade. Oni su bezvrijedni kao pijuni u šahu. Pijun je tu da se ponaša u skladu sa svojim mogućnostima. Njegovo je da poštuje sve zakone. Pijun je samo jedan od čitave armije pijuna. Kao pojedincu, njegovo je da sluša.

Ukoliko si ugostitelj a ne izdaš jedan račun, ne uplatiš državi u zacrtanom danu punu sumu – ekspresnom brzinom stiže opomena. Vjerujte, ni 50 pfeninga se ne prašta. Ovo je ipak pravna država. Naravno, za pijuna niko ne mari. Pijun je tu da se žrtvuje. Na njemu će se pokazati sila kad se vidi koliko pojedenih figura stoji kraj šahovske table. Statistika odlična, brojka visoka. Država radi svoj posao efikasno.

Ukoliko privatizuješ državno preduzeće, uništiš ga, odvedeš u stečaj, ili eventualno upropastiš banku, slijedi ti titula barem skakača, da ne kažem konja, možeš preskakati preko figura, preko novih tendera, pa i preko zakona.

Topovi su oni koji imaju moć kriminala. Koji mogu da kradu, dilaju, pucaju, a i dalje voze skupa kola, drže najbolje lokale. Često su baš tu, blizu kralja. Čuvaju mu leđa iz udaljenog šahovskog polja, pa, ako treba, tu su da preskoče čitavu tablu uzduž i poprijeko i pokušaju matirati protivnika.

Ipak, titula kralja je u rukama države. Kao što to davno reče Luj XIV: „Država, to sam ja.“ Pa, Francuzi su izmislili ustav, imali kolonije i podanike, zašto ne ići u korak sa svijetom?

Kraljica je kraljeva omiljena firma. To je obično ona koja ima najviše dobijenih tendera, a vlasništvo je kraljevog kuma, sina ili velikog prijatelja. Ona može kako hoće. Može na koju god hoće stranu i koliko god želi koraka. Najmoćniija je, te joj se ne može ništa. Ona je posebno čuvana od pijuna, a pogotovo lovaca.

Lovci su spremni da love, a najlakše im je nebranjene pijune. Kad je to kralj čuvao pijuna? Uvijek pijun stoji iza kralja i kraljice, iza skakača, iza svih „jačih“ figura. Lovci su tu da love sve prestupnike, osim možda onda kada ih skakači preskoče, a znamo da se kralj posebno čuva, a kraljica ide uz kralja, što je logično. Topovi su im kolege, iako možda s druge strane zakona, ali ne diraju se. Baš rijetko, ako je top dotrajao i mora da se zamijeni.

A naša šahovska tabla je tek nešto posebno. Rijetko će njome ići jače figure. One vole više vazduhom. Kroz rupe na poljima 1 i 2 samo pijuni znaju kako da se kreću. Do petice će se rijetko naći par kilometara da je kako treba. Ipak, na poljima 7 i 8 postoje i autoputevi. Tamo je kraljev dvorac.

A kraljica baš voli da pravi puteve. Iako kralj zna da ona nije baš najbolja u tome, ljubav je pobijedila, baš kao i kraljica na svakom tenderu do sada. Kralj se često sažali na svoje pijune u južnim poljima, pa s vremena na vrijeme pošalje kraljicu da ih obiđe. Često to bude pred izbore. Tad valjda najbolje raste biljka zvana asfalt. Ne znam je li biljka, ali viđao sam često da niče nekakva trava, da se krave poje posle kiše po putu. Valjda je ljekovito. A sigurno je i teško, jer, ne bi se toliko dugo radilo i otvaralo, a da nema značajnijih rezultata.

Moraće se raspisati novi tenderi.

Dok se kraljica zabavlja, topovi pucaju (najviše od popularnosti), a broj pojedenih pijuna čini uspješnost lovaca, mi ćemo čekati Garija Kasparova da posloži figure.

Izvor: Đ. V.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.