„Dnevnik Diane Budisavljević“ apsolutni je pobjednik Pulskog filmskog festivala

Dokumentarno – igrani film “Dnevnik Diane Budisavljević” trijumfovao je na 66. Filmskom festivalu u Puli, osvojivši Zlatnu arenu za najbolji film, režiju, muziku i montažu, dok je izvikani visokobudžetni, skoro trosatni spektakl “General” u režiji Antuna Vrdoljaka dobio samo utješne nagrade, dvije za sporedne uloge i još jednu za “specijalne efekte”.

Film o ženi koja je sa svojom humanitarnom organizacijom spasila oko 10.000 djece srpske nacionalnosti, u režiji Dane Budisavljević, nastao u koprodukciji većine regionalnih nacionalnih centara, osvojio je i nagradu filmskih kritičara Evrope i Mediterana, Fedeora, kao i glavnu nagradu publike sa izuzetno visokom ocjenom 4.9 (od mogućih 5). To je prvi put da se ukus žirija i publike poklapa u novijoj istoriji renomiranog festivala, kako to primjećuje publicista i istaknuti filmski kritičar Jurica Pavičić. “Dnevnik Diane Budisavljević” je potresno ostvarenje koje oštro osuđuje NDH i ustaški režim, ali ne štedi ni posleratnu vlast koja nije odala zasluženu počast ovoj humanitarnoj heroini, vjerovatno zbog toga što je bila buržujka austrijskog porijekla, navodi između ostalog pomenuti kritičar. Glavnu ulogu tumači Alma Prica, a glumačku ekipu iz cijele regije čine i Mirjana Karanović, Livio Badurina i Ermin Bravo.

Pavičić potpisuje i izrazito negativnu kritiku filma “General”, sumirajući da je taj (i po drugim mišljenima) propagandni film apsolutno jednostran i “istorijski nepošten”, te da je “suh, siv i dosadan”. U suštini bi se moglo kazati da je Vrdoljakov “nacionalni spektakl” doživio debakl, barem kod većine kritičara i brojnih akreditovanih novinara (uz ocjenu 1.83), da je kod festivalske publike dobio prosječnu ocjenu, a žiri je nagradio samo Olgu Pakalović za sporednu žensku i Borka Perića, za sporednu mušku ulogu, te mu dodijelio nagradu za specijalne efekte.

Nagrada za scenario pripala je političkoj komediji reditelja Vinka Brešana “Koja je ovo država”, odnosno scenaristi Matu Matišiću, a Krešimir Mikić je nagrađen za najbolju mušku ulogu u istom filmu. Za urnebesnu zombi (takođe angažovanu) komediju provokativnog naziva “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, koju smo mogli vidjeti na FEST-u i odabranim bioskopima u Srbji i Crnoj Gori, reditelj Predrag Ličina primio je nagradu za debitantsko ostvarenje – “Breza”. Hristina Popović ostvarila je, po mišljenju žirija, najbolju žensku ulogu u tom filmu, koji je takođe dobio Zlatne arene za kostimografiju i scenografiju.

STEREOART

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.