Arheološko otkriće iz vremena Velike seobe naroda

Novootkrivena grobnica u Viminacijumu potvrđuje da su u stiškoj ravnici boravila germanska plemena.

Nema zimskog odmora u Arheološkom parku Viminacijum ni tokom najhladnijih dana, zato i ne čudi da je početkom februara na ovoj lokaciji otkopan grob – još jedan u nizu dokaza stalnog naseljavanja ovog prostora i poslije sloma rimske države. Potvrđuju se time riječi Miomira Koraća, direktora Viminacijuma i Arheološkog instituta SANU, izgovorene na prošlogodišnjem Limes kongresu, da je ovo jedino arheološko nalazište u svijetu na kojem se radi cijele godine.

Zasluge za najnovije otkriće pripadaju arheolozima Ivanu Bogdanoviću i Iliji Dankoviću, koji su tokom istraživanja kasnoantičke rimske nekropole sasvim neočekivano otkrili grob datovan u period Velike seobe naroda. Podsjećanja radi, bilo je to u vrijeme prodora Huna kroz takozvana Vrata naroda, na prostor između planine Ural i Kaspijskog jezera, što se nastavilo i naseljavanjem Ugara u Panonsku niziju u 9. vijeku, kada su pripadnici mnogobrojnih plemena lutali evropskim prostranstvima.

Detaljniji podaci o pokojniku biće dostupni nakon analize fizičkih antropologa. Do sada je zaključeno da je osoba bila visoka 178 centimetara. Među predmetima položenim u grob pored sahranjenog ističe se dugi dvosjekli mač od gvožđa, sa bronzanim vrhom balčaka. Dugačak je 92 centimetra, a na sječivu su još vidljivi tragovi drvenih korica. Iza lijevog ramena pokojnika nalazio se veliki koštani češalj u futroli od kosti. Na karličnim kostima nađeni su gvozdeni dijelovi pojasa.

Nekropole iz perioda Velike seobe naroda već su istraživane na teritoriji Viminacijuma na tri lokacije tokom prošlog vijeka. Novi grob otkriven je na mjestu gdje do sada nije bilo nalaza iz pomenute epohe, tako da je slika o životu ovog kraja u prošlosti dodatno dopunjena. Ovo je još jedna informacija u moru postojećih za preciznije iščitavanje istorije ovog kraja.

Poređenje nalaza iz novootkrivene grobnice s materijalom već poznatim od ranijih iskopavanja upućuje arheologe na zaključak da je riječ o grobu pripadnika germanskog plemena Gepida. Ovo pleme naseljavalo je prostor Viminacijuma tokom šestog vijeka. Njihovo prisustvo potvrđeno je otkrićem 106 grobova, u kojima je 31 osoba imala vještački deformisane lobanje. Ovaj običaj su Gepidi, kao i još neka germanska plemena, preuzeli od Huna, koji su na taj način naglašavali rasne karakteristike. Iz pomenutih grobova potiče pet mačeva, kao i veliki broj koštanih češljeva.

U narednim nedjeljama slijede nova iskopavanja, kada će biti poznato da li je riječ o usamljenoj sahrani ili će se na ovom prostoru pojaviti nova ranosrednjovjekovna nekropola.

Politika RS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.