Mostarac iz Frankfurta: Nas ne žalite jer nam je bolje ovdje

Reagovanje čitaoca iz Frankfurta na članak koji je objavio Večernji list.

Želim obavijestiti autore ovakvih članaka i medije da nas ovakve objave vrijeđaju -„Kako od 100 onih koji odu u Njemačku jedan nađe dobro plaćen posao“!

Ako se već neko „brine“ o dobrim poslovima, onda pišite na koji se način oni dobijaju u našoj zemlji. Nas „ne žalite“ jer nam je bolje ovdje! Mogu Vam imenom i prezimenom nabrojati samo ljude koje poznajem, a ima ih jako puno koji su iz svih dijelova Hercegovine i Hrvatske, koji imaju dobre poslove u Njemačkoj, a nisu davno došli. Napominjem da niko od njih čak ne zna dobro pričati, a kamoli pisati njemački jezik.

Neću reći da je nama u Njemačkoj ovdje bajka i daleko je od toga, ali je mila majka naspram onoga kad smo u vlastitoj državi sanjali popiti dvije kafe za redom.
Nismo ih mogli priuštiti. O novim patikama je tek suvišno pričati. O tome koliko smo društveno bili degradirani!

Govorim u ime nas čiji roditelji nisu visoko pozicionirani i firmaši, pa da vikendom zauzimamo VIP lože i naručujemo boce skupocijenih pića u diskotekama.
A otišli su samo takvi koji nisu dio tog „visokog društva“!

Naše molbe upućene poslodavcima koje smo u svojoj državi slali, nisu ni pogledane jer kako drugačije objasniti toliko pitanja i molbi za posao, a svaki bez odgovora.

Druga vrsta mojih prijatelja, onih koji su u svojoj domovini radili ono što se kaže „petkom i svecom“ – a za to ni približno nismo bili nagrađeni. Zdravstveno i penzijsko mnogima je bilo misaona imenica.

Moj prijatelj ovdje sa svojih 23 godine starosti je za pola godine promijenio tri posla jer je uvijek išao na bolje. O tri poslovne ponude građani BiH ni sanjati ne mogu. Period između zamjene poslova je bio osiguran i imao naknadu.

Šta od toga bi imao u svojoj zemlji!?

Velika je uvreda za sve one koji su otišli napisati da je bolje ostati nego otići. Taj koji sugeriše da ne može biti gladan i žedan onaj koji ima svoju njivu!?

Takvu izjavu dati u 21. vijeku je u najmanju ruku degutantno. Pričati o hrani koja ima ukusa ili je bezukusna je smiješno za one koji su gladni legli više puta. Ne, nije ovdje raj i ne padaju euri s neba. Ali jedno je sigurno, da možeš biti čovjek i da se poštuju tvoja zakonska prava.

Nama je to sasvim dovoljno jer smo za tim vapili u svojoj zemlji. Naravno, sada kada se osjeti nedostatak radne snage forsiraju se ovakve objave, umjesto da se pružanjem boljih uslova pomogne onima koji se još uvijek vagaju da li da krenu. Nažalost, zbog mnogih nepravdi smo otišli, ali nas i sada sustižu i ovdje u vidu onakvih članaka. Valjda će migranti biti bolja radna snaga kad vlastiti narod nije valjao.

Obratio sam se ovom portalu kao Vaš dugogodišnji čitalac jer sam objavu pročitao na Vašem portalu i Vi ste jedan od vrlo rijetkih medija koji je korektan u svojim objavama.

Mostarac iz Frankfurta – Hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.