Tegeltija zaposlio penzionere – Mileta Baniku i Miru Straživuk

Nakon što je penzionisan, bivši pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Mile Banika ponovo je zaposlen u isto ministarstvo, ovog puta kao savjetnik Zorana Tegeltije. I penzionisana radnica Mira Straživuk, pored hiljada visokoobrazovanih kadrova na Zavodu za zapošljavanja RS,  je „nezamjenjiva“, pa je ponovo angažovana u Ministarstvu finansija RS, otkriva portal CAPITAL.

Miletu Baniki prestao je radni odnos u Ministarstvu finansija RS 20. juna ove godine zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju, nakon čega je za pomoćnika ministra za računovostvo i reviziju imenovan Velimir Kukobat o čemu je CAPITAL i pisao u tekstu Kukobat napustio ZIBL da bi pomagao Tegeltiji.

Međutim, prije desetak dana Banika je ponovo zaposlen u isto Ministarstvo, što su potvrdili i u tom resoru Vlade.

„Mile Banika je u Ministarstvu finansija zasnovao radni odnos 1. septembra 2018. godine, na osnovu ugovora o radu, na radnom mjestu savjetnik ministra u Kabinetu ministra finansija, i na ovom radnom mjestu biće angažovan za vrijeme trajanja mandata sadašnjem ministru finansija“, rekli su nam u Ministarstvu finasija RS.

Pored njega, i Mira Straživuk koja je radila u Resoru za finansijski sistem, samo dan nakon penzionisanja, ponovo je zaposlena u Ministarstvu finansija.

„Miri Straživuk prestao je radni odnos u Ministarstvu finansija zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju 15. februara 2018. godine. Imenovana je angažovana na osnovu ugovora o djelu u periodu od 16. februara 2018. godine do 30. novembra 2018. godine, radi obavljanja poslova sekretara Tima za implementaciju Projekta jačanja bankarskog sektora Republike Srpske“, istakli su u Ministarstvu finansija.

Dodali su da, pored poslova sekretara Tima, Straživuk radi i na poslovima izvršavanja stručnih i administrativno – tehničkih poslova za potrebe Tima i drugim poslovima u skladu sa uslovima Projekta i Pravilnikom o organizaciji i radu Tima za implementaciju projekta.

Za pomenuti Projekat Republika Srpska zadužila se prošle godine kod Svjetske banke za 28,3 miliona evra u cilju unapređivanja stabilnosti bankarskog sektora.

Posao čeka više od 12.000 visokoobrazovanih

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, u junu ove godine u Republici Srpskoj je registrovano 107.034 nezaposlena radnika, od kojih su 11.793 nezaposlena sa visokom stručnom spremom (VSS), 635 mastera, 74 magistra i 14 doktora nauka.

Od ukupno nezaposlenih sa VSS, 3.054su finansijski radnici i ekonomisti.

Niko od pomenutih visokoobrazovanih, nezaposlenih, očito nije bio kvalifikovan da savjetuje ministra finansija RS.

Banika završio privatni fakultet

Mile Banika je, prije nego je postao pomoćnik ministra, radio godinama u Poreskoj upravi RS, prvo kao zamjenik direktora, pa zatim kao v. d. direktora.

Bio je predložen i za glavnog revizora RS, ali je utvrđeno da nema diplomu Ekonomskog fakulteta i kao takav ne ispunjava uslove za imenovanje na tu funkciju.

Tada je objavljeno da Banika ima diplomu Fakulteta za uslužni biznis (FABUS) iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, koji je upisao 2002, a završio 2003. godine. Banika je na FABUS-u završio smjer Menadžment u turizmu, sportu i rekreaciji. Ovim je, kako piše u diplomi, stekao zvanje diplomirani ekonomista.

Ministarstvo finansija ima više od 170 radnika

Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS Ministarstvo finansija RS je na kraju 2017. godine zapošljavalo 171 radnika, od kojih 161 na neodređeno vrijeme i 10 izvršilaca na određeno vrijeme.

Od navedenog broja, 140 je državnih službenika, 30 namještenika i jedno imenovano lice.

Zorana Tegeltiju, pored Banike, trenutno savjetuju i Goran Gajić i Dalibor Tomaš.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.