Malograđani svijeta

Kad je u jednoj od epizoda kultne serije Sex i grad, čuvena ikona stila i idol ženske populacije širom planete, gdjica Keri Bredšo, zgrožena nad trakicom u kosi jedne posjetiteljke nekakvog bara na Menhetnu, nepogrešivo zaključila da žena sa takvom frizurom ne može da bude Njujorčanka, duh malograđanske diskriminacije je po nebrojeni put postavljen na pijedestal poželjnog i “hip” načina razmišljanja. Potpuno nevažno što je žena iz scene prikazana kao sasvim prijatna i topla osoba koja je sa iskrenim uzbuđenjem pokazivala svoje oduševljenje mjestom na kome se prvi put nalazi, trakica za kosu i nekakav južnjački akcenat bili su dovoljni da mi na prvu prihvatimo da naše “junakinje” nemaju šta da traže s njom.

Malograđanština je stanje duha od koga je teško pobjeći ma gde živjeli. Ali malo ko to uopšte želi. Biti malograđanin svijeta je tražen način bitisanja i nešto što se postiže ulaganjem ogromnog napora. Na stranu to što malograđanština podrazumjeva uklapanje u paket složen od sumnjive estetike i potpuno besmislenih pravila ponašanja. Ne priznaje slabosti, bolesti i neimaštinu. U atmosferi sveopšteg smrada kupuje parfeme na kredit i nezaposlenost prikriva odlascima u teretanu. Malograđanština nema prijatelje, već samo odabrana društva, a samim tim ne može da voli ni kafane, već isključivo klubove i mjesta “in” kulturnih događanja.

Naravno, i ne samo to. Malograđanština obožava ideološki monopol. Dakle, ako nisi s nama, protiv nas si. Ako me ne prepoznaje kao “slobodoumnu” feministkinju, jugonostalgičarku i histerično socijalno osviještenu aktivistkinju, onda sam neizostavno svrstana među ograničene superdomaćice plastičnog osmijeha i opsesivne čuvarke prađedovskih nazovi vrijednosti. Nema malo jedno, malo drugo. Šporet i intelektualiziranje ne idu zajedno. Malograđanština ne poznaje tu vrstu slobode Dok pokušavate da pobjegnete sami od sebe jer ne možete da podnesete više sopstveni odraz u ogledalu, malograđanština je ono što vam na uvo šapuće da bježite iz svog malog grada jer ste bolji od njega.

Prvi korak ka uzdizanju iznad malogradjanštine je osamljivanje. Navikavanje na stanje neuklopljenosti i nesporazuma sa okolinom. Drugi korak je prihvatanje drugih kao istih takvih neuklopljenih osamljenika. Treći korak je susret dva ili više neuklopljenih, osamljenih i oslobodjenih i stvaranje otvorenog konglomerata za ispunjavanje osnovnih funkcija čovjeka koji je, htio to ili ne, ipak biće zajednice.

A kako je sve te korake moguće preduzeti i u malom gradu, malograđanština je jedan diskriminišući i prstoupirački termin.

Ja sam u malom gradu završila gimnaziju. S obzirom da, kada god ga posjetim prvo saznam ko je umro ili se odao alkoholu, atmosfera malo vuče na Tvin Piks. Uzdržani panonski mentalitet, opšta apatija srpske provincije i višedecenijska očajna ulična rasvjeta stvaraju taman toliko mraka da shvatiš da su ružičaste naočare nešto što ti u potpunosti zaklanja vid.

Dok sam živjela tamo nisam bila sretna. Pokušavala sam očajnički da se uklopim u pravila zatvorene kutije, ali danas to pripisujem isključivo svojoj mladosti.

Možda sam ja ta koja je evoluirala, a možda jednostavno umorni gradić više nema snage za malograđanštinu. Tako se ja, danas, osjećam veoma prijatno kada sa starom prijateljicom popijem kafu u nepretenciozno, ali sa ukusom na kojem joj zavidim, uređenom samačkom stančiću u dvorištu njenih roditelja. Obradujem se kada naletim na nekoga od srednjoškolskih drugara nekadašnjih pankera. Istina, kad god se sretnemo, neko je ostao bez posla i u skladu s tim i bez nekog zuba, ali još uvijek znaju dosta o muzici, a njihov dječački duh koji zalijevaju toplom čokoladom vrlo zavodljivo prkosi malograđanštini.

Mali grad, malo ljudi, malo izvještačene volje za životom i nedostatak prostora i sredstava za etiketiranje i svrstavanje u tabore. Možda je to, a možda i nešto drugo. U svakom slučaju ni manjeg grada, ni manje malograđanštine. Ko traži – nađe.

Stojana Valan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.