Дан новогодишњих даривања

Хоспитализованој дјеци на Одјељењу за педијатрију и неонатологију требињске Болнице данас је предузеће „Електрохерцеговина“ донирало 15 пакетића.

Љиљана Буха педијатар, неонатаолог и начелник овог Одјељења каже да је тренутно смјештено седморо дјеце, сви са респираторним инфекцијама.

„Ово је лијеп гест, како би дјеца која су хоспитализована знала да нису сама и нису заборављена. Понекад мислим да би се педијатријског одјељења и дјеце требало сјетити и другим данима осим пред новогодишње и божићне празнике. Овим путем бих замолила све фирме да када издвајају нека средства у хуманитарне сврхе схвате да су дјеца приоритет друштвене заједнице, а здрава један од главних циљева, те да је помоћ нашем одјељењу помоћ тој дјеци“, нагласила је она.

Буха је истакла да на годишњем нивоу буде хоспитализовано од 700 до 800 дјеце, те да су најчешћи узроци репсираторне инфекције, с тим да често буде и доста новоређенчади, јер је ово Одјељење уједно и Центар за новорђенчад у регији.

Капацитет одјељења је 12 до 14 хоспитализованих у току дана, а када је ријеч о опремљености педијатријског одјељења, највећи проблем је инфраструктура, наглашава Буха.

„Инфраструктура нам је прилично скромна. Иако смо недавно добили кревете и захвални смо на томе, требало би још да се уложи у одјељење педијатрије. Све столице су ђачког типа, неколико пута фарбане како бисмо простор мало освјежили и прилагодили дјеци, док смо с друге стране задовољни медицинском опремом и кадром“, појаснила је Буха.

Дјеца хоспитализована на Одјељењу педијатрије и неонаталогије Болнице Требиње прије неколико дана су добила 12 пакетића из Регулаторне агенције за електричну енергију, док су први који су се сјетили малишана, према ријечима педијатра Љиљане Бухе начелника овог одјељења, биле чланице Кола српских сестара, које су им на празник Дјетињци донирале такође 12 пакетића.

Дјеца за дјецу

Малишани из Јавне установе за одгој дјеце „Наша радост“ јутрос су уручили 90 новогодишњих пакетића требињском Црвеном крсту.

У акцији под називом „Једно дијете, један пакетић“ учествовала су дјеца из сва три објекта ове јавне установе, даривањем слаткиша и играчака за своје вршњаке из породица које нису у могућности да најмлађе обрадују за новогодишње празнике.

„Сва дјеца су су лијепо прихватили ову акцију, од своје куће су донијели слаткише, заједно смо паковали пакетиће и данас смо уручили омладини Црвеног крста. Надамо се да ће поклони отићи у праве руке  и да ћемо измамити нечији осмјех на лице“, истакла је за Радио Требиње васпитачица Рада Бутулија.

Пакетићи и за дјецу обољелу од дијабетеса

Новогодишње пакетиће данас су добила и дјеца обољела од дијабетеса са подручја Херцеговине.

За пакетиће, игру и забаву потрудило се Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње, којих овај пут, нажалост није било.

Наиме, спонзори, осим појединаца, нису се одазвали да најмлађима који болују од шећерне болести уљепшају бар један дан.

Нада Биједић, предсједник Удружења за Радио Требиње је истакла да су у програму учествовала дјеца из играонице „Цицибан“, ученици медицинске и економске школе, а фармацеутске куће су поклониле апарате и тракице за мјерење шећера у крви.

Удружење дијабетичара Требиње окупља дјецу обољелу од ове хроничне болести из цијеле Херцеговине.

Према подацима Удружења, у нашој регији дијабетес је установљен код 29-оро дјеце до 18 година, од чега је 11-оро из Требиња. Најмлађе обољело дијете има три и по године.

ИЗВОР: РТ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.