Откривамо шта ће све да поскупи од 1. јануара

Тек што кроче у нову годину, грађане БиХ као хладан туш дочекаће нова поскупљења.

Живимо у земљи гдје је одавно све луксуз. Луксуз је одавно постала храна, одјећа, кућне потрепштине, о ауту или неком одмору да и не говоримо. Са сваком новом пошиљком која стиже у БиХ, стижу и нове цијене, наравно више, па нам храна данас има приближно исту цијену као и у земљама Европске уније, док су нам плате барем четири пута мање.

Луксуз су одавно и лијекови које плаћамо далеко скупље у односу на земље у региону, али и Европи. У удружењима потрошача скрећу пажњу на још један проблем- тихи раст цијена свих роба и услуга, које нико не контролише. Вјерују да ће се слична ситуација наставити и у наредној години.

Скупља кафа, ускоро и цигарете

Доласком Нове године и званично долазе нове, веће цијене цигарета, дувана, кафе, а још се чека шта ће бити са горивом.

Тако ће одлуком Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) од 1. јануара 2017. године минимална акциза за цигарете и дуван износити 2,42 КМ, а специфична акциза 1,35 КМ за паковање цигарета од 20 комада.

Што се тиче цијена кафе, она је у малопродаји већ подигнута, а раст цијена се очекује и наредне године.

Драгутин Бошковић, предсједник Покрета потрошача РС, каже да потрошачима никада није било теже јер трошкови основних животних намирница из дана у дан постају све већи, што храну у БиХ чини једном од најскупљих у Европи у односу на животни стандард грађана.

Тихи раст цијена ће се наставити

“ За намирнице за које сте прије четири године требали издвојити 80 марака, данас требате издвојити преко 100 марака. С друге стране, плате и пензије већ годинама стагнирају, све је више грађана незапослено и у стању социјалне потребе. Нажалост, стално се говори о новим поскупљењима, док сви ћуте и игноришу тиха поскупљења која су готово па свакодневна. О њима говоре само грађани, који све теже крпе крај с крајем. О цијенама лијекова сувишно је и говорити. Најскупљи су у региону. И коначно треба причати о појефтињењима, а не о поскупљењима, јер све је теже и теже преживјети”, истиче Бошковић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС каже да домаћи произвођачи нису и не планирају дизати цијене, али да су исте у трговинама повећане и вјероватно ће и даље расти јер трговачки лобији, а не произвођачи, диктирају цијене хране.

“Увознички лоби и трговински ланци хоће да зараде више него што зарађују сами примарни произвођачи и дижу цијене. Они све контролишу. Нажалост, ситуација ће бити све гора јер домаћа производња умире. Ми одавно нисмо конкурентни због недостатка подршке државних институција и то је већ годинама проблем. За млијеко, подстицаје нисмо добили од априла, а остали произвођачи од јануара. А онога момента када потпуно нестане домаће производње, млијеко које сада кошта 1 марку коштаће 2 еура. Управо долазим из Бугарске, код њих литар млијека у супермаркету кошта 2 еура. Раније, док су имали своју производњу, цијена је била као и код нас. То и нас чека”, каже Усорац.

Акцизе на гориво поново пред Вијећем министара

Иако је средином октобра многе обрадовала вијест да Парламентарна скупштина БиХ није подржала приједлог да се гориво оптерети са додатних 15 фенинга по литри, неколико дана послије је одлучено да ће се акцизе на нафту и нафтне деривате поново наћи пред министрима у Вијећу министара БиХ, а након тога и у парламентарној процедури.

Подсјетимо, у писму намјере ММФ-у, власти БиХ су се обавезале да ће актуелне акцизе за нафту и нафтне деривате повисити за 15 фенинга по литру, а ентитетски премијери то покушавају још од септембра прошле године.

Стога, лако је закључити да је само питање времена када ће гориво бити оптерећено с додатних 15 фенинга, чиме ће цијена литра горива доћи близу или премашити двије марке.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.