Додик фрапиран јер радници не пристају на мање плате: Гдје им је нестала солидарност?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањој Луци да је фрапиран чињеницом да синдикати у РС нису спремни ради радничке солидарности на минималне корекције плата од 10 до 20 КМ на мјесечном нивоу.

„Значи они нису спремни да прихвате договор и подрже солидарност, него су спремни да узимају све и не воде рачуна ни о чему. У сваком случају, подржавам Владу РС-а јер морамо да се крећемо у оквиру реалних могућности“, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да би, упркос корекцији минулог рада, плате полицији, образовању и јавној управи у РС-у и даље биле највише у региону.

„Зар је могуће да смо изгубили сваку врсту солидарности? Ако синдикати претендују да буду очувана радна мјеста, онда су минималне корекције плата најбољи начин“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, читав свијет је у транзицији и опозиција у Републици Српској може да говори шта хоће.

„Умјесто да се властима у Републици Српској ода признање што су у немогућим условима одржали ликвидност плата у јавном сектору, долазимо у ситуацију да неки покушавају да штрајкују, што није добро за Републику Српску и наши противници ће то користити као доказ нечега“, каже Додик.

Он је напоменуо да не спори право било коме да протестује, али да би сви требало да понесу дио одговорности.

„Овдје је ријеч о синдикалном вођству које покушава да извуче максимум. Није фер да у јавним институцијама и управи људи имају привилеговане плате и да многи не дијеле судбину са реалним сектором“, рекао је Додик.

Он сматра да садашње плате у РС-у нису реалне, али да се чини све да њихов ниво буде одржан.

Влада Републике Српске утврдила је данас на посебној сједници приједлоге измјена и допуна више закона којима је предвиђено да се основна плата увећава за сваку навршену годину радног стажа за 0,3 одсто до навршених 25 година, а преко навршених 25 година, свака наредна година за 0,5 одсто.

Представници гранских синдиката буџетских корисника најавили су протест за четвртак, 22. децембар, јер је пројекцијом буџета за 2017. годину дошло до смањења плата, које би требало да се реализује смањењем стопе минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.