Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

Jalovi kamen temeljci i život ribe na suvom

Prije 9 godina položen je kamen temeljac za izgradnju HE Mrsovo što potvrđuje i vijest iz 2014. godine koju je objavio RTRS.

Leutar.net Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

Nakon devet godina kamen temeljac se polažio ponovo, danas u 12h. Ne znam koji će rok trajanja ovog novopostavljenog kamena temeljca biti, kada će se ponovo novi postavljati i koliko kamenova je zaista dovoljno da ona nikne? Možemo se samo nadati da Lim na sebe dati neće, pošto su ga Ruđani dali za par sati terevenke i fotografisanja sa Dodikom, budući da korist od centrale imaju i imaće samo pojedinci.

Leutar.net Izgubili kamen temeljac, pa ga poslije 9 godina ponovo postavljaju

Izgradnja hidroelektrane Mrsovo na Limu u potpunosti bi narušila biodiverzitet Limske doline, nepovratno uništila korito Lima i njegov plodni priobalni pojas, bogat ne samo po svojim potencijalima za razvoj poljoprivrednih kultura, već i bogat istorijom, a da ne pominjem vodeno bogatstvo Lima.

Ruđanska opština ima ogroman potencijal za razvoj samoodrživog turizma, kao i potencijal u drugim granama privrede koje ispunjavaju ekološke standarde i omogućavaju razvoj novih radnih mjesta i privlačenje stanovnika, i sa druge strane turista. Godine loše politike, koja se nije samo ogledala u očiglednom nemaru republičkih vlasti, nestručnim kadrovima, sabotiranju ideja i prilika, već i u potpunoj zamjeni kategorije zajedničko dobro i zajednički interes građana sa interesna grupa i politički interes koji okuplja pojedince željne brzog sticanja kapitala, moći i vlasti.

Oni koji su protiv MHE, nisu protiv razvoja opštine i zajednice i nisu strani plaćenici, kako im se to obično pripiše, i nikakve koristi nemaju od toga. Oni koji su protiv MHE najprije su protiv eksploatacije naših prirodnih bogatstva, i smatraju da je zajedničko dobro i interes – disati čist vazduh, piti čistu vodu, jesti zdravu hranu i živjeti slobodno. Oni koji su za MHE i pokušavaju i druge da ubjede da je to opšte dobro, rade samo za svoju korist. Rijeke nisu privatno vlasništvo, vazduh nije privatno vlasništvo!

Pozitivni efekti izgradnje malih hidroelektrana zanemarljivi su sa energetskog i ekonomskog stanovništva o čemu i govore stručnjaci. Šteta što stručnjake, bar one rijetke koji progovore, ne sluša šira javnost, naročito u vrijeme izbora, dogovora i obećanja, već interesnu grupu koja ispraznom retorikom ubjedi zajednicu da neprijatelj čeka pred vratima i da su samo oni ti koji mogu da ih spasu (makar paketom hrane).

Ako hoćemo državu koja funkcioniše, ne smijemo da je damo onima koji će je rasprodati, ili privatizovati.

Jovana Ostojić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.