Vlasnici privatnog smještaja spuštaju cijene i do 50 odsto

Ostvaruju se upozorenja iskusnih turističkih stručnjaka, da će najdeblji kraj u ovoj sezoni izvući svi oni koji su u privatnom smještaju alavo podizali cijene.

Na terenu potvrđuju, počela je „rasprodaja“ nepopunjenog smještaja u last minute akcijama koje idu do 50 odsto, iako je buking tokom jula nešto bolji u odnosu na maj i jun.

Doduše, „nadrljale“ su i luksuzne vile čiji su gosti odlučili da svoj novac potroše tamo gdje u godinama restrikcija u putovanjima nisu mogli, u Grčkoj, Španiji, Turskoj, dalekim destinacijama.

„Situacija nije alarmantna, ali mogla bi na kraju dana smanjiti prihode, i na kraju sezone svi moraju dobro promisliti misle li i dalje da se ponašaju kao da sljedeće ljeto ne postoji“, kaže za Poslovni dnevnik Igor Popović, suvlasnik kompanije Adriagate, koja upravlja s 12.000 smještajnih jedinica na Jadranu.

Rasprodaju je pred koju nedjelju najavljivao Selimir Ognjenović, vlasnik agencije ID Riva, koja radi na njemačkom tržištu, a na bum cijene upozorio je u isto vrijeme i Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea.

Oni koji su bili mudri s cijenama imaju odličnu popunjenost ove sezone, od 90 do 120 dana, bez otkazivanja, kaže Popović, čija agencija svojim klijentima pruža i edukacije i statistike na temelju kojih mogu donositi odluke o formiranju cijena. Odluka je na kraju uvijek na vlasnicima.

„Postoje ti dani u samom vrhu sezone tokom kojih su se ove godine mogle podići značajnije cijene, jer je bila velika potražnja, ali mnogi su se polakomili i podigli cijene za sve periode, i suočili se s masom otkazivanja, što možemo pratiti na platformama kao što je Booking.com, gdje se nalaze sve naše jedinice. Imali smo situaciju da su turisti koji su prošle godine propustili na vrijeme da rezervišu ljetovanje, za ovu godinu počeli sa rezvacijama već prošle jeseni, što se nastavilo sve do Usrksa“, kaže on.

Taj optimizam neki su iskoristili da podignu cijene i do 40–50 posto, dok su drugi bili mudriji, pa je, u prosjeku, u ovu sezonu privatni smještaj ušao sa cijenama višim za 15 do 20 posto“, opisuje Igor Popović.

Igor Popović kaže kako je u maju i junu zabilježeno oko 20 posto manje rezervacija.

„Najveći problem imale su na početku ljeta skupe vile s bazenima, koje teško popune rupe i one su u last minute akcijama spuštale cijene i do 50 odsto. Kad su gosti to vidjeli, krenula su otkazivanja rezervacija na Bookingu, jer su ljudi shvatili da mogu pronaći nešto jeftinije“, opisuje Popović.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.