Državni posao više NIJE GLAVNA PREMIJA: Zapelo oko isplate plata budžetlijama, slijedi li ozbiljna kriza

Bliži se kraj jula, a zaposleni u prosvjeti još čekaju junsku platu. Policajci i činovnici su plate dobili, ali bez povišice koja je dogovorena još prošle godine.

Znači li to da je Republika Srpska u ozbiljnoj finansijskoj krizi i da će biti sve teže isplaćivati zarade za oko 55.000 zaposlenih, koji neposredno ili posredno zavise od republičke kase?

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, smatra da je situacija upravo takva.

„Nisu za ovakvu situaciju odgovorni ni sindikati, ni novinari, ni zaposleni u javnoj upravi, nego katastrofalna politika zbog koje je sada, sve su prilike, Republika na ivici finansijskog kolapsa“, kaže Božo Marić za Srpskainfo.

Na ovakvu reakciju ga je podstakla “nepristojna ponuda” Ministarstva uprave RS na juče održanim pregovorima o kolektivnom ugovoru za zaposlene u organima lokalne uprave.

Prema prijedlogu ministarstva, radnici u ovoj oblasti, u prve tri od ukupno sedam platnih grupa, primali bi platu manju od zagarantovanog minimalca!

„Pregovori su trajali tri minute, mi smo ustali i otišli. Ne može to biti ni tema za razgovor. Ako Vlada, odnosno ministarstvo krše propise, kako onda možemo tražiti od drugih poslodavaca da rade po zakonu“, kaže Marić.

Dodaje da, kako je krenulo, “državni” posao uskoro više neće biti poželjan i organe uprave će napustiti svi kvalitetni kadrovi.

„Bićemo osuđeni na stranačke kamarile i uhljebe, koji su dovedeni za ruku i koji o poslu ne znaju ništa“, smatra Marić.

On je potvrdio da su zaposleni u upravi dobili junske plate, ali bez povećanja koje je dogovoreno još u maju 2022. i koje je trebalo da stupi na snagu u drugom kvartalu ove godine, dakle upravo od junske plate.

Po tom sporazumu policajcima, zaposlenima u upravi i zdravstvu, plate je trebalo da budu povećane za oko 300 KM, odnosno za iznos toplog obroka i rate regresa. 

Ovakvim ponašanjem Vlade Republike Srpske nezadovoljna je i Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika MUP Republike Srpske.

„Po ustaljenoj praksi mi smo prvi dobili plate i isplaćene su nam 20. jula, ali te plate su pokazale da je Vlada Republike Srpske prekršila sporazu“, kaže Jondićeva.

GNJATIĆ: NIJE JOŠ VRIJEME ZA PANIKU

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, potvrdio je da prosvjetari još nisu dobili junsku platu, a da im je i majska stigla u posljednji čas: tek 29. juna. Ipak, poručuje da “još nije vrijeme za dizanje panike” i kako vjeruje da će u naredna dva-tri dana i oni doći na red za isplatu plata.

„Mislim da smo najgore pregrmjeli prošlog mjeseca, kada su isplate plata malo zapele, vjerovatno zbog dospijeća rata za izmirenje ino duga“, navodi Gnjatić.

Što se povišice tiče, prosvjetari se i ne nadaju previše, iako ne odustaju od pregovora.

„Vjerujem da ću se sastati s ministarkom prosvjete već početkom avgusta, kada se i nastavnici vrate sa odmora u škole. Ipak, u ovakvim uslovima, moram priznati, povišica je na dugom štapu“, ocjenjuje Gnjatić.

(Srpskainfo) Foto:  MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.