Usvojen zakon: Kleveta je u Republici Srpskoj kriminalizovana

Za zakon je glasalo 47 poslanika, a protiv je bilo 16. 

Narodna skupština RS usvojila je izmjene Krivičnog zakona u RS. Kleveta je sada u Republici Srpskoj kriminalizovana.

Prijedlog zakona uputilo je zvanično Ministarstvo pravde RS a sam zakon najavio je još prošle godine Milorad Dodik.

Predstavnici opozicije kao i medijska zajednica pozvali su ranije predlagača da povuče sporne odredbe ili zakon u cjelosti.

Inače opozicija će glasati protiv ovog zakona

Nakon višemjesečnih uzaludnih upozorenja i pozivanja da se zaštiti sloboda govora i povuče skandalozna odredba koja klevetu kvalifikuje kao krivično djelo, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj ipak su ostali pri ovom prijedlogu.

Ovom prijedlogu suprostavili su se medijski radnici, aktivisti, predstavnici međunarodnih organizacija, opozicione partije u Republici Srpskoj, predstavnici međunarodnih organizacija kao i sami predstavnici Evropske unije u Bosni I Hercegovini.

Očekivanja Evropske unije su bila da će se zakon o kriminalizaciji klevete povući sa dnevnog reda tekuće sjednice Narodne skupštine RS, jer je on u potpunoj suprotnosti sa evropskim putem. U Briselu su, prema izvorima BUKE razočarani činjenicom da će se o ovom prijedlogu ipak glasati danas

Iako predstavnici vlasti ističu da je kleveta kriminalizovana u mnogim zemljama članicama Evropske unije, stručnjaci smatraju da to nije razlog da se ona ponovo uvodi kod nas naročito imajući u vidu opšte nepovjerenje u pravosuđe u Republici Srpskoj.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.