Afera „prodaje diploma“ ne smije biti zataškana

Predmet je trenutno kod Tužilaštva BiH.

Preko pedeset lažnih diploma otkriveno je dvogodišnjom akcijom SIPA-e na nekoliko privatnih fakulteta u BiH početkom ove godine. U akciji “Klaster” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 10 osoba, među kojima je više radnika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti.

Trenutno Insepktorat RS “češlja” rad visokoškolskih ustanova, ubrzo bi trebao biti i poznat ishod ovih inspekcijskih nadzora.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su nam da se radi o izuzetno obimnom predmetu i da se poduzimaju intenzivne radnje dokazivanja.

OTVORENO PISMO PROFESORA IZ BANJALUKE

Šest banjalučkih profesora, u otvorenom pismu upućenom akademskoj zajednici Srpske i BiH, podržalo je akciju „Klaster“, kojom su obuhvaćeni privatni univerziteti i njihovi zaposleni, osumnjičeni za prodaju diploma, naglašavajući da bi najopasnije bilo da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška.

„Uvjereni smo da je započeta istraga važna ne samo za visokoškolske institucije u Bosni i Hercegovini, već i za čitavo naše društvo. Odgovorni pripadnici akademske zajednice profesionalno i egzistencijalno zainteresovani su da se započeti posao nadležnog Tužilaštva sprovede do kraja, da se razotkriju sve nečasne radnje koje podrivaju ugled najvišeg nivoa obrazovanja, a samim tim i našeg društva.

Ako je – a prema dosadašnjim informacijama vidimo da jeste – korupcija zahvatila visoko obrazovanje, svjedočeći o moralnom potonuću čitavog društva, očekujemo da se u primjerenom roku otkriju i objelodane rezultati započetih istraga, jer prema onome što smo od nadležnih organa saznali, razarajuće djeluju na temeljne vrijednosti koje visokoškolski nivo obrazovanja uspostavlja i čuva“; stoji u ovom otvorenom pismu koje su potpisali Branko Dokić, prof. emeritus, te prof. doktori Petar Kunić, Duško Pevulja, Đorđe Vuković, Branko Blanuša i Dražen Brđanin.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.