„Nisam znao, čujete li vi“ Nedeljko Čubrilović zaboravio da ima stan u Beogradu

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demokratskog saveza (DEMOS) i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, sa suprugom Milojom ima stan od 30 kvadrata u Beogradu koji nije prijavio u imovinskom kartonu.

Stan se nalazi u modernoj zgradi čija je izgradnja počela 2019. godine, u mirnom dijelu naselja Voždovac nedaleko od fudbalskog stadiona „Marakana“.

Iz beogradske Službe za katastar nepokretnosti novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) nisu odgovorili kada su supružnici Čubrilović postali vlasnici stana.

Međutim, prema zemljišno-knjižnom izvodu, Čubrilovići su još u julu 2021. godine bili upisani kao vlasnici ovog stana.

Nakon što mu je istekao poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske u novembru 2022. godine, Čubrilović je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavio popunjenu izjavu o posjedovanju imovine, primanjima, ušteđevinom i ostalim vrijednostima koje imaju on i članovi njegove najuže porodice.

Naveo je da posjeduje stan u BiH, vrijedan pola miliona maraka.

Radi se o stanu od 123 kvadrata u Banjaluci. Novinari CIN su pronašli da je ovaj stan Republička direkcija za puteve Republike Srpske 1998. godine kupila za skoro 222 hiljade KM i dala ga Čubriloviću na korištenje.

On je tada bio direktor Direkcije, a stan je otkupio nakon pet godina korištenja za 18 hiljada KM.

Takođe, prijavio je i stan u Budvi na Crnogorskom primorju koji je stekao 1997. godine. Procijenio ga je na 120.000 maraka.

U razgovoru sa novinarima CIN Čubrilović je davao konfuzna objašnjenja o neprijavljenoj nekretnini u Beogradu. Rekao je da nije znao da je suvlasnik stana, da ne zna gdje se nalazi, „da je to 30-ak i nešto kvadrata” te da ga je naslijedila supruga.

– Neko naslijeđe preko neke, ne znam ni ja koja je to (…). Mi ništa oko toga nismo imali nikakvih izdataka. Rodbinska neka priča – odgovarao je na pitanja novinarke, ne završavajući rečenice.

Na ponovljeno pitanje zbog čega nije prijavio stan, odgovorio je:

– Nisam znao, čujete li Vi šta ja govorim!? Nisam uopšte znao.

Nakon toga je spustio slušalicu.

Ni njegova supruga Miloja nije se mogla sjetiti kada je naslijedila ovu nekretninu. Kaže da je stan prazan i da ga treba renovirati.

Prema podacima iz Registra cijena nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda u Srbiji, cijena nekretnine od 35 kvadrata u ovom dijelu Beograda u martu 2023. godine je iznosila oko 160.000 maraka.

Čubrilovićeva politička karijera počela je 2006. godine kada je imenovan za ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Na ministarskoj funkciji se zadržao dva mandata – do 2014. kada je izabran za poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

Mandat je obnovio na izborima 2018. godine. Dvaput zaredom je izabran i za predsjednika parlamenta Srpske.

Nakon što na opštim izborima 2022. nije uspio osvojiti novi skupštinski mandat, imenovan je po treći put za ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Čubrilović je od 2000. do 2018. bio član Demokratskog narodnog saveza, kada je isključen iz ove stranke. Ubrzo osniva novu stranku – DEMOS, čiji je predsjednik.

Ni Čubrilovićev sin Đuro Čubrilović nije bio potpuno iskren kada je popunjavao imovinski karton.

Nakon što je ispred očeve stranke DEMOS osvojio četverogodišnji odbornički mandat u Skupštini Grada Banja Luka, na lokalnim izborima 2020. godine je izostavio prijaviti dva poslovna prostora u ovom gradu.

U imovinskom kartonu koji je predao CIK početkom 2021. godine napisao je da ima stan od 78 kvadrata vrijedan 150.000 maraka te poslovni prostor od 150 kvadrata vrijedan 350.000 maraka.

Još je prijavio i vlasništvo automobila vrijednog 50.000 maraka.

Prema zemljišnim knjigama, on u Banjaluci ima tri poslovna prostora od 18, 71 i 170 kvadrata. Prvi je kupio 2006, drugi 2016. a treći 2015. godine.

Đuro Čubrilović nije htio detaljnije govoriti sa novinarima o svojoj imovini.

Rekavši da je sve napisao u imovinskom kartonu, prekinuo je razgovor, piše BN.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.