Diplome kupovane i na benzinskim pumpama u BiH

„Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kazao je da je akcija „Klaster“, koja se tiče falsifikovanja fakultetskih diploma, jedna od najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH,

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da istražne radnje u vezi toga traju od 2021. godine. 

„To je sistemska korupcija i zloupotrebe su katalizator sve korupcije koju imamo u BiH“, kazao je Kajganić, ilustrujući to primjerom da je Tužilaštvo istražnim radnjama uz pomoć poliicjskih istražilaca došlo do dokaza kako je  kupljena diploma inženjera građevinarstva.

„Tužilaštvo smatra da pravna lica koja omoguće za nekoliko hiljada evra sticanje diplome, da oni ne trebaju da postoje i učinićemo sve kroz krivični postupak da dokažemo i preduzmemo sve što možemo u procesu obazbijedimo da se adekvatno kazne“, najavio je Kajganić.

Objasnio je da se u ovom predmetu radi o nekoliko desetina predmeta u vezi sa sumnjivim izdavanjem diploma u oba entiteta i Brčko Distriktu.

„Ovo je samo vrh ledenog brijega i mi smo Sudu BiH uputili prijedlog za određivanje pritvora za pet lica dok smo za šest predložili mjere zabrane. Među njima su rektori i dekani univerziteta, direktori, profesori. Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza vidjeli smo da na pojedinim visokoškoslim istitucijama moguće je u roku od pet dana steći zvanje profesora ili doktora nauka“, kazao je Kajganić.

Naveo je da se oni terete za organizovani kriminal, a za organizatora je predviđena kazna od 10 godina zatvora ili više.

Istraga je, kako kaže, pokazala da su se organizatori povezali sa licima iz zemalja regiona i da se koriste falsifikovanim činjenicama kako bi sačinjavali diplome.

Najavio je da će se na tim dijelovima predmeta raditi sa zemljama regiona, prikupiti dokazi i podići kvalitetne optužnice.

Govoreći o tom predmetu, on je naveo da su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje su dokazali zloupotrbe, ali će, kako kaže, djelovati, ako dođu do dokaza da postoji mogućnost „kupovine diploma“ i javnim (državnim) fakultetima.

„Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao“, kazao je.

Podsjetio je da postoje lica koja umjesto da spriječe izvršenje krivičnih djela, pomažu njihovo sprovođenje, što je tokom prošle godine dovelo do su neki policajci i sudija uhapšeni, jer odavali informacije o istragama…

Ponovio je i kako je zabilježeno da se službenim vozilima prevoze „kokain i ubice preko granice BiH i zemalja regiona“.

(BN) Foto:Arhiv

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.