Pogrešno gradili, sada pokušavaju pobjeći iz Turske

Turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da je 131 osoba pod istragom zbog navodne odgovornosti za izgradnju zgrada koje nisu izdržale zemljotrese. Iako su potresi bili snažni, jačine i do 7,9 stepeni Rihtera, mnogi u Turskoj krive neispravnu konstrukciju za kao krivca za obim razaranja.

Turski građevinski propisi ispunjavaju trenutne standarde za inženjering zemljotresa, barem na papiru, ali se rijetko primjenjuju, što objašnjava zašto su se hiljade zgrada prevrnule ili obrušile na ljude unutra.

Među onima koji su suočeni sa ispitivanjem bile su i dvije osobe uhapšene u provinciji Gazijantep pod sumnjom da su sijekli stubove kako bi napravili dodatni prostor u zgradi koja se srušila, javila je državna agencija Anadolija.

Ministarstvo pravde saopštilo je da su tri osobe uhapšene, sedam drugih privedeno, a još sedmorici je zabranjeno da napusti Tursku.

Dvojica izvođača radova koji se smatraju odgovornim za uništavanje zgrada u Adijamanu uhapšeni su u nedelju na aerodromu u Istanbulu dok su pokušavali da napuste zemlju, javila je privatna novinska agencija DHA i drugi mediji. Jedan pritvoreni izvođač radova, Javuz Karakus, rekao je za DHA: – Moja savjest je čista. Sagradio sam 44 zgrade. Četiri od njih su srušene. Sve sam radio po pravilima.

Među uhapšenima je i Nazmi Tosun, nadzorni organ prilikom izgradnje novog apartmanskog kompleksa Emre u Gazijantepu, koji je uništen u razornom potresu.

U zgradi su postojala 22 stana, a nadležni vjeruju da do rušenja ne bi došlo da su stubovi bili postavljeni po građevinskim propisima.

Tursko ministarstvo pravde je najavilo osnivanje biroa za istraživanje zločina u vezi sa zemljotresima kako bi se identifikovali izvođači radova i drugi odgovorni za građevinske radove. Taj biro bi trebalo da prikuplja dokaze, da provjeri građevinske i upotrebne dozvole.

(Blic  Foto: Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.