Slikamo đačke knjižice, diplome, dižemo kredite zbog dječijih rođendana…

Današnji sistem vrijednosti se sve više usredsređuje na materijalne stvari i statusni simboli, što dovodi do toga da se mnogi roditelji bore sa finansijskim problemima kako bi zadovoljili potrebe svog djeteta. Često se slikaju đačke knjižice, diplome, i dižu krediti zbog dječijih rođendana, što dovodi do toga da se potcjenjuje važnost emocionalnog i duhovnog razvoja djeteta.

Psiholozi kažu da je važno da roditelji budu svjesni da dijete nije statusni simbol, već da je ono živo biće sa svojim potrebama i emocijama. Umjesto da se fokusiraju na to da pruže sve materijalne stvari svom djetetu, roditelji treba da se fokusiraju na emocionalnu podršku i razvoj djeteta.

Mnogi psiholozi takođe tvrde da današnji sistem vrijednosti stvara takmičarski odnos između roditelja, što dovodi do toga da se sve više koriste materijalne stvari kao način da se dokaže da je neko bolji roditelj od drugog. Međutim, to nije put koji vodi ka sreći i zadovoljstvu.

Psiholozi takođe upozoravaju da se mnogi roditelji previše bave svojim djetetom, što dovodi do toga da se gube iz vida sopstvene potrebe i ciljevi. Važno je da roditelji pronađu balans između brige za svoje dijete i brige za sebe, kako bi mogli da pruže podršku svom djetetu na najbolji mogući način.

Ukratko, današnji sistem vrijednosti koji se fokusira na materijalne stvari i statusni simbole, može dovesti do problema sa finansijama i emocionalnim zdravljem roditelja i djece. Važno je da se promijene prioriteti i da se fokusiramo na emocionalni i duhovni razvoj djeteta, te na balans između potreba djeteta i potreba roditelja.

Leutar bot

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.