Dodik: Svi koji mogu, a ne dođu na miting, protiv su Republike Srpske

Beograd, 10. oktobra 2022 - Konferencija za medije "Sa aktuelnom vlascu Republika Srpska stabilna i sigurna i na najvisem nivou srpskog stanovista", na kojoj je govorio Milorad Dodik, srpski clan Predsednistva BiH i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Republike Srpske. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Srpski član Predsedništva BiH u tehničkom mandatu i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da su protiv Republike Srpske svi oni građani ovog entiteta BiH koji mogu, a neće doći na miting vladajućih stranaka 25. oktobra u Banjaluci.

„Proteklih dana mnogo ljudi od mene tražilo da se održi miting kako bi narod izrazio svoju volju. Očekujemo mnogo ljudi, sve one kojima je stalo da srpski narod ovde odlučuje sam o sebi. Oni koji mogu da dođu, a neće – protiv su Republike Srpske“, rekao je Dodik u Višegradu, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

On je najavio da će na tom mitingu biti donijeti određeni stavovi, koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama, dodavši da će se raditi „na jačanju subjektiviteta Republike Srpske i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo“.

„To znači da će izborni zakon RS dati pravo da Republika Srpska putem izborne komisije provodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsednika RS, a ne CIK koji inače po Ustavu nema to pravo“, naveo je Dodik.

Dodao je da „neki iz (opozicione stranke) SDS-a i PDP-a potrudili da suvereno pravo naroda da odlučuje na izborima prenesu nekim neodgovornim ljudima u Sarajevu, koji se loše odnose prema svemu što je u Republici Srpskoj“.

Poslije dva protesta opozicije u Banjaluci održana, zbog, kako su naveli, izborne krađe 2. oktobra, vladajući SNSD je zakazao miting za „odbranu narodne volje“ 25. oktobra u najvećem gradu RS.

CIK BIH je 10. oktobra donijela naredbu za ponovno brojanje glasova za predsednika RS, zbog, kako su obrazložili brojnih nepravilnosti na tom izbornom nivou.

Tada je CIK prestao da objavljuje rezultate izbora za predsednika RS, prema kojima je Dodik imao prednost od oko 30.000 glasova u odnosu na opozicionu kandidatkinju Jelenu Trivić.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.