Ko su novi poslanici u Narodnoj skupštini RS

SARAJEVO, BANJALUKA – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) apsolutni je pobjednik trke za poslanička mjesta u Narodnoj skupštini RS (NS RS) i prema nezvaničnim informacijama i prvim projekcijama, imaće više mandata nego partije koje, bar u ovom trenutku, možemo smatrati sigurnom opozicijom (SDS, PDP i Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović).

U prilog tome govore podaci Centralne izborne komisije BiH (CIK), u kojima se navodi da je nakon 86,82 odsto obrađenih biračkih mjesta za NS RS, SNSD na čelu s Miloradom Dodikom osvojio 187.106 glasova ili 35,14 odsto.

Kada se to prenese na papir u smislu mandata u parlamentu Srpske, ova stranka bi, uključujući i kompenzacijsku listu, trebalo da ima 29 narodnih poslanika, što je za jedan više nego na prethodnim opštim izborima.

Međutim, dok kompletni rezultati ne budu gotovi, u ovom trenutku SNSD ima 26 direktnih mandata. U Izbornoj jedinici (IJ) jedan imaju tri mandata: Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac i Aleksandra Stupar Radić, a u Izbornoj jedinici dva su: Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Biljana Petković. Ipak, treba napomenuti da su Bojić i Tomaš načelnici Laktaša i Prnjavor, pa postoji mogućnost da će se oni odreći mandate ukoliko ih na kraju osvoje. Najviše mandata SNSD je osvojio u IJ3 i to su, prema dosad obrađenim biračkim mjestima, uspjeli redom: Vlado Đajić, Mladen Ilić, Boris Pašalić, Radenko Bubić i Alen Šeranić. Iz Izborne jedinice četiri u parlament Srpske će Igor Žunić, dok bi iz IJ5 to trebalo da budu Danijel Jošić, Aleksandar Subotić i Nina Bukejlović. S područja IJ6 direktne mandate u ovom trenutku imaju Vojin Mitrović, Slavenko Ristić i Milutin Tasovac. Iz IJ7 mandat su osvojili aktuelni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović, iz Izborne jedinica osam Ljubiša Ćosić i Strahinja Bašević, a iz IJ9 Luka Petrović, Ilija Tamindžija i Nenad Lalović.

SDS je opravdao ulogu najveće opozicione stranke, ali sudeći prema zvaničnim podacima djelimično su izgubili povjerenje građana. Na više od pola miliona važećih glasova, SDS je zasad dobio 82.351 glas, što im je dovoljno za 13 mandata. Prema ovim projekcijama, u odnosu na 2018. godinu, izgubili su tri poslanička mjesta. Direktne mandate kada je u pitanju ova stranka u ovom trenutku imaju Maja Dragojević Stojić u IJ1, Milan Petrović i Aleksandar Trninić u IJ2, Milan Radović ispred IJ3, Tamara Evđić i Milka Savić u IJ4 (s tim što treba napomenuti da su razlike između prvih pet na listi jako male, pa postoje šanse da se promijeni rezultat nakon što svi glasovi budu obrađeni).

Kada je u pitanju IJ5, prema projekcijama u parlament Srpske će Milan Kasapović, iz IJ6 to su Ljubiša Petrović, inače gradonačelnik Bijeljine, i Želimir Nešković. Iz Izborne jedinice sedam u NS RS će Dragomir Vasić, IJ8 predvodi Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, dok iz IJ9 mandate imaju Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga.

Uprkos tome što je ostalo da se prebroji više od 10 odsto biračkih mjesta, ni PDP nema pretjeranog razloga za zadovoljstvo, jer sa 52.159 glasova imaju mjesta za osam narodnih poslanika, a to je jedan mandat manje nego prije četiri godine. U ovom trenutku direktne mandate ispred PDP-a osvojili su: IJ1 Milanko Mihajlica, IJ2 Radislav Dončić, IJ3 Draško Stanivuković (gradonačelnik Banjaluke), Nebojša Drinić, Mirna Savić Banjac, IJ6 Slaviša Marković.

Po parlamentarnoj snazi, slijedi Socijalistička partija (SP). Petar Đokić i liste koje su njegovi saradnici izabrali bile su dovoljne za 32.239 glasova, što je šest mandata. Od toga, direktan mandat zasad imaju Velibor Stanić iz Izborne jedinice tri, Slaven Gojković IJ4, Srđan Todorović IJ5, predsjednik stranke Petar Đokić iz IJ6, Petko Rankić IJ 7 i Slobodan Čomić iz IJ9.

Prve projekcije naklonjene su i Demokratskom savezu (Demos), a one potvrđuju ono što je za „Nezavisne novine“ poručio predsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović – da će Demos imati pet mandata (30.955 osvojenih glasova). Od toga, prema preliminarnim rezultatima, direktne mandate osvojili su Siniša Mijatović i Aco Stanišić iz izbornih jedinica sedam i osam.

Poslanički klub u Narodnoj skupštini RS, odnosno minimalno četiri mandata, prema dosad dostupnim informacijama, imaće još četiri političke partije: Ujedinjena Srpska (US), Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović, DNS i koalicija Narodna partija Srpske – Darko Banjac – Pokret uspješna Srpska – Prva SDS.

Ujedinjena Srpska zasad ima osvojenih 28.563 glasa, a direktan mandat ima samo lider stranke Nenad Stevandić i to u Izbornoj jedinici tri.

Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović osvojila je 26.554 glasa, što je na republičkog nivou oko pet odsto. U ovom momentu imaju dva sigurna poslanika, a to su Nebojša Vukanović iz IJ9 i Milan Savanović iz IJ3.

Demokratski narodni savez (DNS) izgubio je najviše povjerenja na ovim izborima. Na nešto više od 86 odsto prebrojanih biračkih mjesta osvojili su 24.719 glasova, a jedini direktan mandat ima Milan Dakić iz Izborne jedinice šest.

Kada je u pitanju Pokret za državu, koga čini koalicija od 10 probošnjačkih partija, osvojili su skoro 23.000 glasova, a poslaničko mjesto imaju Mesud Trnjanin (IJ1), Sevlid Hurtić (IJ5) i Ramiz Salkić (IJ7). U ovom trenutku do mjesta u parlamentu Srpske stigli su i Darko Banjac (IJ1) i Diko Cvjetinović (IJ6) ispred koalicije NPS – US i Prva SDS, koja u ovom momentu ima osvojenih 18.275 glasova, što će im vjerovatno biti dovoljno i za jedan kompenzacijski mandat.

Tri poslanika, uprkos činjenici što u ovom trenutku nemaju nijedan direktan mandat, trebalo bi da ima i Socijalistička partija Srpske (SPS), koja je na nivou RS imala 16.539 osvojeni glas.

Podsjećamo, ovdje se radi o preliminarnim podacima i to za direktne mandate u NS RS, kojih je 63, dok će preostalih 20 biti raspodijeljeno putem kompenzacijskih lista.

Takođe, ovo su podaci CIK BiH u koje smo imali uvid do zaključenja ovog broja „Nezavisnih novina“.

Cvijanović: Cilj dvotrećinska većina

Kandidatkinja SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je cilj imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), a sve radi podrške vitalnom interesu Srpske.

Ona je naglasila da su i rezultati opozicije na izborima ovakvi jer su dijelom i ignorisali institucije Republike Srpske, te pravo veta, kao i da dvije trećine poslanika u NS RS treba da budu sastavljene od odgovornih lica koja razmišljaju o Republici Srpskoj, a ne zato što ih je neko ubijedio da tamo budu.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.