DEJVID PETREUS: Ako Putin upotrebi nuklearno oružje SAD će uništiti rusku vojsku!

SAD i njihovi saveznici će uništiti ruske trupe i opremu u Ukrajini i potopiti njenu Crnomorsku flotu, upozorio je bivši direktor CIA Dejvid Petreus.

Penzionisani general i bivši direktor CIA kazao je da će do toga doći ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje.

Petreus je rekao da sa savjetnikom za nacionalnu bezbijednost Džejkom Salivanom nije razgovarao o vjerovatnom odgovoru SAD na nuklearnu eskalaciju, za koju su zvaničnici administracije rekli da je više puta saopšten Moskvi.

„Reći ću vam samo hipotetički, NATO bi uništio svako rusko oružje koje bi mogao da vidi i identifikuje, na bojnom polju, na Krimu, ali i svaki brod u Crnom moru”, rekao je on za Ej-Bi-Si njuz.

Upozorenje dolazi nekoliko dana nakon što je Putin iznio stavove koje su mnogi protumačili kao prijetnju većim ratom između Rusije i Zapada.

Upitan da li bi upotreba nuklearnog oružja od Rusije u Ukrajini uvela Ameriku i NATO u rat, Petreus je rekao da to neće biti situacija koja bi pokrenula član 5 alijanse, koji poziva na kolektivnu odbranu.

„To je zato što Ukrajina nije dio NATO – ipak, odgovor SAD i NATO bi bio potreban”, rekao je Petreus.

Petreus je priznao da bi se vjerovatnoća da će se radijacija proširiti na zemlje NATO pod okriljem člana 5 možda protumačiti kao napad na članicu NATO.

„Možda možemo da to imamo kao slučaj. Drugi slučaj je da je ovo toliko užasno da mora postojati odgovor – ne može ostati bez odgovora”, rekao je on.

Ipak, Petreus je rekao da ne želi eskalaciju.

„Ne želite, opet, da uđete u nuklearnu eskalaciju ovde. Ali morate pokazati da se to ni na koji način ne može prihvatiti”, rekao je.

Putin je takođe proglasio djelimičnu mobilizaciju vojnih trupa koja bi mogla da pozove čak 300.000 rezervista.

Rusija je takođe osumnjičena da je izazvala pucanje gasovoda koji je prouzrokovao veliko curenje metana, a Putin je zaprijetio da će prekinuti isporuku gasa evropskim zemljama kako se približava zima.

Petreus je rekao da je jasno da Putin želi da evropske zemlje pate sve dok pokušavaju da izoluju Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

„Pa, on to pokušava da prikaže na bilo koji način na koji može, na način da izgleda prijeteće, da prijeti, da pokuša da natjera Evropu da pukne. On misli da može da više istrpi od Evrope. I, znate, Rusi su pretrpjeli Napoleona i naciste i tako dalje. Ali ne mislim da će on uspjeti da pretrpi Evropu. Evropa će imati tešku zimu, biće veoma smanjen protok prirodnog gasa, ali oni će to prebroditi i mislim da neće puknuti po pitanju podrške Ukrajini”, rekao je Petreus.

Izvor: BalkansPress

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.