Banjalučka firma bez ijednog radnika zaradila osam miliona KM

Čak 1.117 preduzeća sa jednim radnikom i 524 bez ijednog radnika lani poslovalo sa dobiti

– Firma iz Gradiške sa samo jednim radnikom zaradila 15 miliona KM

BANJALUKA – Za razliku od mnogih firmi u Srpskoj koje zapošljavaju veliki broj radnika, a ne uspijevaju da ostvare značajnije rezultate, brojna preduzeća bez ijednog ili sa samo jednim radnikom nemaju tih problema i zarađuju milione. Najprofitabilnija bez ijednog zaposlenog u prošloj godini bila je firma „Bora“ sa 7,7 miliona KM dobiti, dok je „Niagara Sports Global Management“ sa samo jednim radnikom uspjela da zaradi nevjerovatnih 14,7 milina KM.

Čak 1.117 preduzeća sa jednim radnikom poslovalo je sa dobiti u prošloj godini, dok su bez radnika profitabilne bile 524 firme.

Listu 10 najprofitabilnijih preduzeća bez radnika predvodi firma „Bora“ koja se bavi se naplatom potraživanja koje joj je prodala bivša Hipo Aple Adria banka.

Odmah iza nje sa dobiti od 2,5 miliona KM je „Jahorina residences“ koja se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko.

Slijede firme „Sternbau“ koja se bavi izvođenjem projekata za zgrade sa 1,6 miliona te „Gobos investment“ sa 1,5 miliona, a čija je osnovna djelatnost posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima.

 „Mljekara“ u kojoj je proizvodnja ugašena zaradila 1,4 miliona

„Mljekara“ Laktaši u kojoj je proizvodnja davno ugašena zaradila je lani 1,4 miliona KM, a agencija za reklamu i propagandu „Darse“ oko 100.000 KM manje.

Podsjećamo, CAPITAL je nedavno objavio da je atraktivno zemljište nekadašnje Mljekare u Banjaluci kupio banjalučki biznismen i vlasnik građevinskog preduzeća “Aragosta Invest” Veljko Jarić.

Odličnu poslovnu godinu imala je i firma „Razvoj i implementacija energetskih projekata struktura Balkan“, koja je lani počela sa radom i odmah imala dobit od 1,2 miliona.

Slijede dva preduzeća koja se bave savjetovanjem – „Hava“ sa 1,1 milion dobiti i „Melqart Management“ sa miliona KM, a isto toliko imala je i poslovna jedinica beogradskog „Energoprojekt hidroinženjeringa“.

Bojićev „Procontrol“ sa jednim radnikom zaradio 3,3 miliona KM

Kada su u pitanju preduzeća sa jednim radnikom, pored već pomenutog „Niagara Sports Global Management“, čiji je vlasnik fudbalski menadžer Andy Bara, milionsku dobit imao je i „Procontrol“ Slavka Bojića, zbog kojeg je bio u pritvoru i kojeg namjerava prodati. Njegov profit iznosio je 3,3 miliona KM.

„Ribnjak“ u stečaju zaradio devet miliona

Zanimljivo je da je u samom vrhu po profitabinosti prnjavorski „Ribnjak“ koji je u stečaju ostvario daleko bolji rezultat nego svih ranijih godina kada je poslovao u redovnim okolnostima. Ovo preduzeće lani je imalo dobit od čak 9,2 miliona KM.

Na listi najprofitabilnijih je i Područna jedinica preduzeća „Novi Sad-GAS“ u Bijeljini koja je zaradila 2,7 miliona i „Skechers BH“ sa 2,2 miliona maraka.

Derventski „Fitak“ koji se bavi upravljanjem računarskom opremom i sistemom zaradio je 1,8 miliona KM, „Elektros“ iz Novog Grada 1,5 miliona KM, a isto toliko i „FDG trade“ 1,5 miliona.

Među deset najprofitabilnijig preduzeća koja imaju samo jednog radnika su i „General mehanika“ iz Kotor Varoša sa 1,2 miliona KM i „Euro bonus“ iz Mrkonjić Grada 1,1 milion.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.