Turska blokirala odluku NATO

Turska je blokirala prvobitnu odluku NATO-a da obradi zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu.

Ovu informaciju prenio je Financial Times.

Raša tudej, takođe, prenosi da su se predstavnici Sjevernoatlantske alijanse na današnjem sastanku okupili da bi otvorili pregovore sa Švedskom i Finskom, ali da je Turska, navodno, zaustavila glasanje o početku pregovora.

Tako se dovode u sumnju nade za brzo pristupanje dvije nordijske zemlje, prenosi B92.net.

Ambasadori NATO-a sastali su se u srijedu s ciljem da otvore pregovore o pristupanju istog dana kada su Finska i Švedska podnijele svoje prijave, ali je protivljenje Ankare zaustavilo svako glasanje, kaže osoba koja ima direktne informacije o ovom pitanju.

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu zahtjeva Finske i Švedske u roku od jedne ili dvije nedjelje, kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Takođe postavlja scenu za višednevnu intenzivnu diplomatiju između SAD, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Svih 30 postojećih članica NATO-a mora da ratifikuje prijave Finske i Švedske, ali taj proces počinje tek kada odbrambeni savez izda protokol o pristupanju i zvanično pozove dvije zemlje da se pridruže.

NATO je odbio da komentariše potez Turske.

Finska i Švedska zvanično su danas podnijele zahtjev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je pozdravio zahtjev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

„Toplo pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbjednost“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dvije zemlje sa zahtjevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.